Mohamed (28) flyktet fra krig i Syria med økonomiutdannelse i kofferten. Nå er han blitt office manager hos Venture Factory

Han var egentlig bare ute etter en plass å bo i Oslo, etter nesten ett år på asylmottak. Så fikk Mohamed Saflo spennende kontorjobb på kjøpet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Mohamed Saflo opplevde at nabolaget ble ødelagt og vennene ble drept i den syriske borgerkrigen, som hittil har tatt livet av rundt 400.000 syrere siden 2011, ifølge estimater fra FN.

Etter en lang flukt og nesten ett år på asylmottak i Bardu i Nord-Norge, fikk han oppholdstillatelse.

Da begynte han letingen etter en plass å bo i Oslo-området og kom så i kontakt med administrerende direktør Even Aas-Eng (37) i Venture Factory i Oslo.

– Han og kona leide ut en leilighet på Frogner. Vi snakket sammen på Skype også fikk jeg bo der, sier 28-åringen.

Det begynte som leie av hybel ble så til en samtale om jobb: Mohamed Saflo jobber nå som office manager for selskapene Venture Factory, Otovo, Filter og Newslab.

Spennende bakgrunn

Mohamed fikk godkjent av NAV å starte på introduksjonsprogrammet hvis han klarte å finne seg husvære i Oslo, men da selve jakten etter husvære startet, ble han paff.

I alt sendte han ut mer enn 150 søknader på leiligheter, men uten suksess. Så tok Even Aas-Eng og kona tok kontakt.

Men samarbeidet stoppet ikke der:

– Vi ba Mohamed om å sende oss sin CV, fordi han hadde en spennende bakgrunn. Han er økonomiutdannet fra et universitet i Aleppo og har jobbet for et stort byggeselskap i Saudi-Arabia. Flinke folk har vi behov for, sier Even Aas-Eng.

Venture Factory AS er som navnet antyder et «ventureselskap», en oppstartsfabrikk for nye selskaper, primært innen teknologi og ehandel. Selskapet eier hele eller deler av selskaper som undertøysbutikken MyMuse AS og bloggreklametjenesten Inzpire Me AS.

VF driver også utviklingsbyrået VF Tech, performancebyrået T/A Opt sammen med samboeren i Øvre Slottsgate, reklamegiganten Try og Inviso Media som jobber med markedsføring for eiendomsselskaper. 

Umulig å få jobb

Mohamed går tre dager i uken på norskkurs og prøver å praktisere språket så mye som mulig i hverdagen.

Men han gleder seg aller mest til å møte opp på jobb, der kollegene hjelper ham å utvikle det videre.

– Det er nesten umulig for flyktninger å få seg jobb, så jeg kan ikke beskrive hvor takknemlig jeg er – både til Norge og til Even.

- Han har åpnet dørene for meg og gitt meg muligheter. Etter jeg kom i kontakt med ham, har alt forvandlet seg. Det er ikke alle som stoler på en som ikke snakker språket engang.

Even Aas-Eng sier at ansettelsen av Mohamed har gjort selskapene bedre.

Mohamed er en kløpper i Excel og har allerede optimalisert den økonomiske rapporteringen for flere av selskapene. Årsaken til at Venture Factory ønsker å fortelle om ansettelsen er at de vil at flere selskaper skal gjøre det samme.

– Vi har veldig lyst å vise at dette er helt normalt. Det er ikke noe rart det som skjer her. Det er en fyr som har kommet fra et annet land, som snakker engelsk, har god utdannelse og har jobbet i et stort selskap.

- Hvorfor i all verdens land og rike skal vi ikke gi han en jobb? Vi er heldig som får lov til å ha Mohamed her. Jeg synes flere bør tenke slik, sier 37-åringen.

Mohamed sier han vil gjøre sitt beste for å prøve å gjengi så mye som mulig etter de mulighetene han har fått.

– Jeg føler at disse folkene har blitt min familie. Jeg er veldig glad for det og jeg er veldig takknemlig for all hjelpen jeg har fått i Norge. Nå er det mitt ønske å gi tilbake gjennom hard arbeid. 

- Arbeid gir integrering

Seksjonsleder Anders Fyhn i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDI) sier at det er mange bosatte flyktninger som står uten arbeid.

– Dette er en veldig positiv sak. Huseieren gir her både et sosialt nettverk gjennom selve boligen, men ikke minst at man gir av sitt nettverk i arbeidslivet. Dette er veldig positivt, sier han.

Flyktninger til Norge når aldri samme grad av sysselsetting som samfunnet ellers, viser en rapport fra SSB og By- og regionforskningsinstituttet (NIBR).

Tallene viser at halvparten av flyktningene er uten arbeid etter ti år. Fyhn mener at integreringen starter og gjøres best i arbeidslivet.

– Dette er helt nødvendig. Arbeidsmarkedet er integreringsarena nummer én og hvis man kan gå rett i jobb, støttet opp av norskundervisning, er det fantastisk. De aller fleste flyktninger går inn i introduksjonsprogrammet for å få grunnleggende kvalifisering, med målsetting om videre utdanning eller direkte over i arbeid.

Vil registrere flyktningers kompetanse

Mandag kom også en annet nyhet som kan gjøre at flere lykkes som Mohamed Saflo:

I samarbeid med regjeringen, Utlendingsdirektoratet og IMDi, har Vox, nasjonalt fagorgan for kompetansepolitikk utviklet et nytt kartleggingsverktøy - der flyktninger kan registrere sin kompetanse og arbeidserfaring så tidlig som mulig.

- Vi ønsker at flyktningene skal komme i jobb så fort som mulig. Tidlig kompetansekartlegging kan bidra til å avdekke utdanningsnivå, arbeidserfaring, språkerfaring og annen relevant kompetanse, slik at det kan legges til rette for målrettede tiltak, som opplæring eller arbeid, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) i en melding om prosjektet. 

Powered by Labrador CMS