Tor Olav M¿rseth blir ny sjefredakt¿r i Adresseavisen
34-Œringen fra Stj¿rdal kommer fra stillingen som produktdirekt¿r i Bergens Tidende.
Tor Olav M¿rseth blir ny sjefredakt¿r i Adresseavisen 34-Œringen fra Stj¿rdal kommer fra stillingen som produktdirekt¿r i Bergens Tidende. (Bilde: VEGARD EGGEN)

Mørseth vil bli en tydelig stemme fra Trøndelag. Og lover å prioritere bort noe, for å skape godt innhold.

- Nå er jeg på leilighetsjakt i Trondheim, sier Tor Olav Mørseth (34). Som både snakker engelsk, kinesisk og ekte trønderdialekt.

- Jeg kom hit i går og snek meg bare inn på et hotellrom. I dag har jeg vært litt og sett meg rundt i byen. Og jeg gleder meg til å flytte til Trondheim. Nå er jeg på leilighetsjakt, sier en glad og fornøyd Tor Olav Mørseth.

Torsdag ble 34-åringen ansatt som ansvarlig redaktør i Adresseavisen, noe Medier24 antydet allerede tirsdag denne uka.

Og når vi når han på telefon, er det etter en hektisk dag, sist med allmøte for ansatte i avishuset:

- Dagen har vært veldig hyggelig, hektisk og spennende, med mange inntrykk, sier Mørseth.

For noen var han et kjent ansikt, for andre ikke.

- Noen kjenner meg fra før, og noen kjenner meg ikke. Jeg flyttet fra Trøndelag da jeg var 19, så jeg er nok et nytt ansikt for mange, sier 34-åringen.

Bergen og Kina

Etter at han forlot Stjørdal og Trøndelag, har 34-åringen i hovedsak bodd i Bergen og har til sammen 12 år bak seg i Bergens Tidende. 

I to perioder; fra 2001 til 2003, og så 2005 til i dag. I BT har han jobbet i flere lederstillinger, sist som produktdirektør.

Mørseth er utdannet innenfor både økonomi og politikk.

Og i det toårige avbrekket fra BT, han et erfaring fra å være foreleser i engelsk på et universitet i Kina. Som tidligere BT-redaktør Trine Eilertsen påpeker på twitter, snakker Mørseth flere språk enn bare engelsk og norsk:

   

Hadde virkelig lyst

Tidligere i vinter omtalte vi at det ikke var mange som hadde søkt jobben aktivt, men at ansettelsesutvalget og rekrutteringsbyrået likefullt hadde mange navn de jobbet med. Mange navn har også vært nevnt i spekulasjonene. Mørseth har imidlertid gått klar av ryktebørsen, inntil han havnet øverst på lista tidligere denne uka. - Er dette en jobb du søkte på, eller fikk du en telefon? - Vel, la meg si det sånn: Da dette dukket opp som en mulighet, så var det så fristende at jeg fant ut at dette hadde jeg virkelig lyst til, svarer han. - Du har hatt mange lederjobber i BT. Er dette den eneste jobben som kunne lokke deg «hjem» til Trøndelag? - For meg er det i hvert fall den mest spennende jobben i Trondheim, akkurat nå!, svarer Mørseth. Han har ingen familie å ta med seg hjem til Trondheim, og begynner i jobben etter sommeren.        

- Bergensere hyggelige folk

Men «hjem» vil egentlig si Stjørdal. 34-åringen har aldri bodd i Trondheim. Og har som nevnt vært trønder i eksil i Bergen, byen som ikke nødvendigvis er Trondheims velkomstby. - Ja, hvordan har egentlig det vært for en trønder? - Vel, bergensere er stort sett veldig hyggelige folk. Det er to byer som er ganske patriotiske, og det er en del likhetstrekk. Det er begge byer som er veldig stolt av sin egenart. Og så er det litt krangling, men det er jo ikke farlig. Mørseth understreket forøvrig overfor Adressa.no torsdag at jo, han har alltid vært og er fortsatt Rosenborg-fan.    

Tor Olav Mørseth blir ny sjefsredaktør i Adresseavisen. (Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen)
Tor Olav Mørseth blir ny sjefsredaktør i Adresseavisen. (Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen) Bilde: Rune Petter Ness

Digitalisering og meninger

Den nye sjefredaktøren hadde ingen erklæringer å komme med torsdag, verken overfor media eller ansatte. Aller først skal han bli kjent: - Jeg må lære mediehuset og organisasjonen bedre å kjenne - det gjelder for regionen også, etter mange år borte, sier han. Men minst én ting er klart: Digitialiseringen alle mediehus går gjennom, skal fortsette. Noe Mørseth har jobbet mye med i Bergen. - Og så er jeg opptatt av meningsjournalistikken. Det er viktig å bygge en enda tydeligere stemme fra Trøndelag, også i de nasjonale debattene. Verden ser litt ulik ut fra Trondheim, Bergen og Oslo. - Målet er å komme oftere på Dagsnytt Atten? - Ja, for Adressas del bør det være det.    

Noe må prioriteres bort

Mørseth kommer til Trondheim fra en kultur i Bergens Tidende hvor man har klart å levere både kvalitetsjournalistikk og sette dagsorden, også i tider med kutt og nedbemanning. Det er en kultur den nye Adressa-redaktøren håper å fortsette med i Trondheim. - Nå er det mange som står bak denne journalistikken i Bergen, og jeg har drevet med andre ting den siste tida. Og journalistikk er ikke et enmannsarbeid, det handler om å få mange til å jobbe godt sammen. Men ja: Vi skal være med å sette dagsorden i Adressa. - Og kvalitet er mulig, selv om Adressa også må kutte framover? - Det er veldig viktig for meg å ta tydelige valg, og det snakket jeg om på allmøtet i dag. Skal vi bli gode på noe, så må vi også slippe andre ting. Jeg tror ikke på å smøre alt tynt utover, sier Mørseth.        

Vil savne BT-kollegene

Twitter, sosiale medier og alle kanaler har flommet over av gratulasjoner, slik det gjerne gjør på slike dager. Blant de mer lakoniske var denne fra BTs politiske redaktør Frank Rossavik:


Tor Olav Mørseth har ikke svart Rossavik eller så mange andre på twitter, men sier følgende om hilsningen:

- Jeg har nok sittet i telefonen den siste timen, så jeg har ikke fått svart ennå. Men dette tar jeg som en vennskapelig mobbing. Så må jeg si at jeg kommer til å savne Frank og de andre gode kollegene i Bergens Tidende!

Til toppen