I september 2016 i Bergen: Organisasjons- og kommunikasjonsdirektør Sarah Willand, TV 2-sjef Olav T. Sandnes og nyhets- og sportsredaktør Jan Ove Årsæther møtte pressen etter allmøtet i TV 2.Foto: Emil Weatherhead Breistein / NTB scanpix (Foto: Emil Weatherhead Breistein / NTB scanpix)
Bergen 2016: Organisasjons- og kommunikasjonsdirektør Sarah Willand, TV 2-sjef Olav T. Sandnes og nyhets- og sportsredaktør Jan Ove Årsæther møtte pressen etter allmøtet i TV 2.Foto: Emil Weatherhead Breistein / NTB scanpix
Nyhets- og sportsredaktør Jan Ove Årsæther i TV 2. Her etter allmøtet i Bergen for noen uker siden.
Nyhets- og sportsredaktør Jan Ove Årsæther i TV 2. Her etter allmøtet i Bergen for noen uker siden.
Jan Ove Årsæther, nyhets- og sportsredaktør i TV 2.
Nyhets- og sportsdirektør Jan Ove Årsæther slutter i TV 2 fra august.
Oslo i 2016: Kulturkomiéen holder pressekonferanse om sin innstilling til regjeringens stortingsmelding om allmennkringkasting.Nyhets- og sportsredaktør i TV 2. Jan Ove Rafshol Årsæther lytter. (Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix)
Gardermoen i 2014: F.v: nyhetsredaktør i TV2 Jan Ove Årsæther, programleder Arne Hjeltnes og konsernsjef i Avinor Dag Falk-Pedersen under lanseringen av TV2-programmet "Fly med oss".
Den gang i 2006: Nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther i TV2.
Bergen 2007: Kulturminister Trond Giske, TV 2-sjef Kåre Valebrokk og nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther feiret åpningen av TV 2 Nyhetskanalen med bløtkake.
Oslo 2006: Nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther i TV2.

- Eg har masse energi, sier Jan Ove Årsæther (46). Nå skal han gjøre noe annet etter 17 år i TV 2

Forlater mediehuset etter mange år som reporter, redaktør og nyhetsdirektør.

- Dette har jeg grublet på en viss tid. Jeg har vært 17 år i TV 2 - det er lenge, og kanskje for lenge. Jeg har vært i ledergruppa siden tidlig i 30-åra. Og har kjent på at hvis jeg skal prøve noe annet enn TV 2, så er kanskje dette riktig tidspunkt, etter at vi har gjennomført det NJ kalte «den største nedbemanningen i norsk mediehistorie».

Det sier Jan Ove Årsæther (44) til Medier24, på telefon fra ferie i Italia.

Også i pressemeldingen fra TV 2 heter det at tidspunktet - etter den omfattende nedbemanningen og omorganiseringen - er riktig.

- Er du sliten?

- Nei, det er jeg ikke. Eg har masse energi! Det har vært helt fantastisk å jobbe i TV 2, men det er en tid for alt.

- Forlater du et synkende skip eller et mediehus på full fart fremover?

- Jeg forlater et hus som har gått gjennom en veldig krevende omstilling. Den har gjort at TV 2 står sterkere enn vi gjorde. Det blir krevende tider også framover, men selskapet er godt skodd for den framtida.

- I vår ble dere grundig felt i PFU for Lommedalen-saken, og før helga dømte Oslo tingrett dere til å betale erstatning til kirurg Per Kristian Eide. Har disse sakene spilt inn på avgjørelsen?

- Nei, disse sakene har ikke noe med dette å gjøre. Det er helt irrelevant i denne sammenheng. Dette er ting jeg har grublet på en periode, og en dialog vi har hatt en stund, sier Årsæther. 

 

Slutter i august

Årsæther startet i kanalen i 2000, og kom da fra Dagens Næringsliv. Han har også jobbet i flere andre aviser. 

Først jobbet han som nyhetsreporter i Oslo og har deretter gått gradene til stillingen som sjef for Nyhetene, Sporten og TV2.no. De siste årene har han hatt tittelen nyhets- og sportsdirektør, og har blant annet ledet en omorganisering soom har ledet til at hele nyhetsorganisasjonen nå er samlet i TV 2 Nyhetskanalen. 

Årsæther forlater TV 2 i august, men det er ikke klart hva han skal gjøre fremover.

– Jeg har i første omgang en viss karantenetid, så får jeg komme tilbake til hva jeg skal gjøre når den utløper. Jeg har imidlertid takket ja til å representere TV 2 i styret i flere av datterselskapene framover, blant annet i Faktisk.

 

Trekker fram SKUP-priser og Nyhetskanalen

- Gjennom disse 17 årene - fins det ett spesielt minne du vil trekke frem?

- Det må være da vi gjorde storeslem på SKUP med både den store prisen og diplom i 2012. Det var et veldig stort øyeblikk, sier Jan Ove Årsæther.

- Og selvsagt det å bygge opp Nyhetskanalen til det den har blitt, til tross for alle spådommer. Den står igjen som noe av det mest givende jeg har vært med på. Det var ingen som hadde spesielt tro på at Norge hadde rom for en slik kanal, og vi er kanskje det minste landet som har det. Men vi fikk det til.

- Har TV 2 ressurser til å drive med slik gravejournalistikk framover?

- SKUP har alltid stått meg og TV 2 nær. Nå har vært gjennom en tøff periode, men jeg håper vi fortsatt skal prioritere den typen journalistikk, sier Årsæther.

 

Deler ingen konkrete planer

- Du er en «nyhetsmann» i blodet. Har du savnet journalistikken, håndverket?

- Ja, det kan du si. Men jeg har jo også laget nyheter innimellom, noen saker nå og da og en liten dokumentar. Jeg kan fortsatt filme og redigere. Og har kanskje savnet nettopp det å være hands on, skape noe selv. Det er det alt starter med.

I meldingen fra TV 2 heter det at Årsæther nå skal «lete fram fluestanga», og øve seg på å «slå av mobiltelefonen i kortere perioder». Hva framtida bringer etter det, sier han lite om. 

- Nå slutter du i TV 2. Blir det PR-byrå neste for deg?

- Haha. Nå skal jeg slappe av litt, fiske litt og så får vi se hva tida bringer. Jeg har ingen konkrete planer å fortelle om nå i hvert fall.

- Du har fått ny kjæreste i Oslo - blir du boende i Bergen, eller vil du nå flytte til hovedstaden?

- Jeg kommer fortsatt til å bo både i Oslo og Bergen, slik jeg har gjort de siste tolv åra.

 

– Trist at han forlater oss

Sjefredaktør og administrerende direktør Olav T. Sandnes i TV 2.
Sjefredaktør og administrerende direktør Olav T. Sandnes i TV 2. Foto: Erik Waatland

Administerende direktør Olav T. Sandnes i TV 2 sier i meldinga at han roser sin ansatt som innsatsen han har lagt ned i kanalen i nesten to tiår.

– Det står stor respekt av det han har vært med å skape for TV 2, gjennom arbeidet på mange områder innenfor sport, nyheter og TV2.no. Han har også vært sentral i arbeidet mot et nytt TV 2 i 2020, sier han.

På spørsmål fra Medier24 om hva som skjer med Årsæthers lederjobb som øverste leder for nyheter og sport, svarer Sandnes: 

- Vi skal se på hvordan vi løser det organisatoriske etter sommeren. I dag er det viktigste å takke Jan Ove av. 

Slik reagerer klubbleder Henrikke Helland i TV 2 på nyheten:

– Jan Ove har vært faglig sterk og tydelig i sin rolle som redaktør, noe som har gitt ham høy tillit internt. Det er trist at han nå forlater TV 2.

Til toppen