Nå blir det nordnorsk redaktørjakt. Hvem av disse blir sjef for iTromsø?

Internt opprykk, kupp fra konkurrenten - eller kanskje et comeback.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Etter lang tids sykdom, gikk Jørn-Christian Skoglund bort i fjor høst. Dermed ble redaktørkrakken ledig hos iTromsø.

Etter hva Medier24 forstår, har eierkonsernet Polaris Media og Harstad Tidende Gruppen valgt å vente litt med å starte rekrutteringen.

Både fordi man ikke ønsket å starte annonseringen rett etter bortgang og begravelse. Men også fordi det skal ha vært aktuelt med et internt opprykk.

Denne uka kom imidlertid stillingsannonsen, og det blir kjørt full prosess for å finne ny sjef.

Fra NK til toppsjef?

Et internt opprykk nå ville i så fall ikke blitt første gang HTG ansatte sjefredaktør uten utlysning. I 2009 ble nemlig nevnte Skoglund ansvarlig redaktør etter Johnny Hansen, uten at stillingen ble utlyst.

Også denne gang skal konsernet ha vurdert et enkelt opprykk i stedet for full runde.

I så fall ville det vært snakk om nyhetsredaktør Marius Karlsen, som har hatt denne jobben de seneste åra. Gjennom Skoglunds sykdom og fravær i 2014, har Karlsen ledet avisa sammen med Johnny Hansen, konstituert ansvarlig redaktør og direktør. Hansen går forøvrig av med pensjon så snart ny toppsjef er på plass.

Klubben krevde full runde

Men redaksjonsklubben i avisa skal ha reagert på dette alternativet. Både å ansette en redaktør uten rekruttering. Men også konkret på Marius Karlsen som den aktuelle kandidaten for jobben. Overfor styret skal klubben ha gitt uttrykk for sine synspunkter, og til slutt fått gjennomslag for det.

Klubbleder Tom Benjaminsen ønsker overfor Medier24 ikke å kommentere det sistnevnte, eller det som har skjedd forut for prosessen som nå er i gang. Men han sier følgende i en kommentar: 

- Det fins mange gode og potensielle kandidater ute i det ganske land, og det er viktig å få et så stort og bredt uvalg som overhodet mulig. I stedet for å spekulere i bare interne kandidater eller hente noen fra HTG/Polaris uten utlysning.

- Er det ønskelig å få ekstern kompetanse til huset?

- Vi ser i hvert fall veldig positivt på det alternativet. Å komme inn i et mediehus og se ting med nye øyne, kan i mange tifleller føre med seg mye bra, sier Benjaminsen.

- Hva ser dere ellers etter i en ny redaktør?

- Vi trenger noen som har journalistikken i ryggmargen, men også er en særdeles fremoverlent digital og sulten sjefredaktør. Og: Over lang tid har iTromsø blitt en rapportør, vi ønsker å være mer synlig i samfunnet og delta.

- Ønsker full prosess

harald riseHarald Rise er direktør for Harstad Tidende Gruppen og Polaris Media Nordvestlandet. Han er dermed også styreleder i iTromsø, og leder ansettelsesprosessen som nå er i gang.

Rise bekrefter som til Journalisten torsdag at det har vært interne prosesser og avklaringer siden i fjor høst. Men benekter at konsernet opprinnelig ønsket å gjøre en kort prosess med internt opprykk.

- Nei, det ligger ikke noe slikt bak. Vi har vært i ulike faser i prosessen, og har ikke hatt noe veldig hast med å komme i gang. Vi ønsker et bredest mulig utvalg for å finne en best mulig kandidat, sier Rise.

Nå er utlysningen ute, og styrelederen beskriver dette som «en ekstremt spennende mediejobb».

- Det er også flere som har kontaktet meg allerede og meldt sin interesse, og vi vet selvfølgelig om en del kandidater som vi ser kan være aktuelle. Deretter setter vi i gang en vanlig prosess, sier Rise.

Han legger til at det fortsatt ikke er noen «ekstremhast» i denne prosessen, og at Johnny Hansen står i stillingen til en avklaring er på plass.

- iTromsø er langt framme digitalt. Hvor viktig er digital kompetanse i denne jobben?

- Digital kompetanse er fellesnevneren for alle mediehus. Det må du ha, uansett. Men samtidig må man selvsagt ha journalistisk styrke og ledererfaring.

- Det kan være flere sterke kandidater som har vært utenfor pressen i noen år. Kan man komme tilbake til en slik jobb, uten å ha fått med seg de siste årenes eksplosive utvikling?

- Selvsagt må man ha rett kompetanse, men dette er veldig personavhengig. Og vi ekskluderer ingen fordi de har vært utenfor pressen. Dette handler om hvem du er og hva du kan. Vi er ute etter den beste kandidaten, sier Rise.

Svak økonomi, aggresiv digitalt

Det er utvilsomt en utfordrende mediejobb som nå skal besettes. Få norske byer av Tromsøs størrelse har fortsatt to dagsaviser. iTromsø har en vanskelig økonomisk situasjon, med henholdsvis 5,8 og 4,4 millioner kroner i underskudd på drifta i 2012 og 2013.

Underskuddet skal imidlertid være langt mindre i 2014, og pilene peker oppover.

Papiropplaget har også falt kraftig - fra 11020 i 2006, til 7110 i 2013. Men digitalt står iTromsø meget sterkt, og særlig i sitt lokale marked i byen. Markedsundersøkelser i egen regi gir iTromsø digitalt nummer én-posisjon «i byen», en posisjon som er kraftig bestridt fra storebror Nordlys.

Hvem skal så bringe denne digitale suksessen videre, og samtidig skape økonomi av det?

En naturlig intern kandidat er selvsagt nevnte Marius Karlsen. Karlsen har vært nyhetsredaktør siden 2012, og har før det  erfaring fra blant andre FiskeribladetFiskaren, Adresseavisen, Folkebladet, med flere.

Til Medier24 vil en travel nyhetsredaktør ikke si så mye om sjefsjobben:

- Jeg ber om forståelse for at det vil være galt å mene noe utad om prosess eller kandidater, sier Karlsen.

Kupp fra konkurrenten?

Aviskrigen er tøff i Tromsø. Avisene krangler både om hvem som er best, og hvilke  meningsmålinger som er rett. I vinter beskrev Polaris-styreleder Bernt Olufsen det i en kommentar med et sitat om at iTromsø-ansatte «kaller konkurrenten for Amedia, for da høres det ut som en kjønnssykdom».

Slik sykdom er som kjent smittssom, og Amedia-eide Nordlys har de seneste åra rappet flere dyktige journalister fra iTromsø. Nå kan det være Polaris sin tur til å stjele tilbake:

I Nordlys sitter flere ledertalenter som kan være potensielle kandidater for iTromsø. En av dem er unge Jostein Larsen Østring (24). Han har vært en lysende stjerne i Nordlys som journalist, mediesjef og siden i fjor sommer nyhetsredaktør for hele mediehuset.

Larsen Østring selv uttaler ingen ambisjoner om å forlate huset:

- Jeg ønsker iTromsø lykke til med redaktørjakten. Selv har jeg nylig startet i en svært spennende jobb jeg trives godt i, og jeg har ingen planer om å søke meg bort, sier han.

En annen kandidat kan være Helge Nitteberg. 33-åringen fra Finnsnes har gjennom de seneste års digitale vekst i Nordlys vært Anders Opdahls «høyre hånd» og stått for den praktiske nyhetsledelsen. Og slik VG setter sine beste kvinner og menn til å utvikle nye foretningsområder, har Nitteberg nå fått oppgaven som redaktør for Nordlys-TV.

Men frister det å bli sjefredaktør for konkurrenten? Nei, svarer Nitteberg:

- Jeg har ikke vurdert å søke, og kommer heller ikke til å gjøre. Jeg har det utmerket i Nordlys, som kanskje er Norges mest spennende mediehus å jobbe for om dagen.

En av de få som faktisk sier at han vurderer å søke jobben, er Morgan Lillegård. Lillegård har bakgrunn som journalist fra både nordnorske aviser og VG, samt seks år som nyhetsredaktør i Bladet Tromsø (nå iTromsø).

I 2006 gikk han over til «andre siden» som kommunikasjonsrådgiver, og har siden 2013 vært direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i matforskningsinstituttet Nofima.

Og sier følgende om iTromsø-jobben:

- Jeg har en fenomenal jobb i dag og har ikke planlagt noe bytte. Men jeg har jo registrert at stillingen er lyst ut, og bruker kanskje de nærmeste dagene til å finlese annonseteksten og vurdere om det skulle bli aktuelt å søke, sier Lillegård nøkternt.

Han slår også fast at iTromsøs posisjon er mer motiverende enn problematisk:

- Jeg trivdes godt i angrepsposisjon sist gang, og er glad for at Tromsø er en by med to oppegående aviser!, sier Lillegård.

En lignende kandidat er Arnt Sommerlund. Han har vært redaktør i Romsdals Budstikke og ITavisen, og har journalistbakgrunn fra iTromsø (da Bladet Tromsø). Til Journalisten bekrefter Sommerlund at han har vært i kontakt med avisa, men begynte 1. januar som leder av Aukra Næringsforum i Møre og Romsdal.

En annen erfaren journalist og mulig redaktør, er Peter Reinholdtsen. Han var en av iTromsøs sterkeste journalistkort gjennom mange år, før han hoppet over til politikken og ble politisk rådgiver for et par år siden. Men kanskje redaktørjobb kan friste han tilbake? Slik svarer Reinholdtsen:

- Jeg trigges av ledelse, teamjobbing, konkurranse, meninger og måloppnåelse. Dette får jeg utløp for i dag i byrådet hvor jeg blir satt på å lede en rekke av de tyngre økonomiske og finansielle oppgavene. På den andre siden er det utlyst en kombinert stilling, ansvarlig redaktør/administrerende direktør, og jeg ville snakke usant om jeg sa at denne utlysningen ikke kommer til å gi meg våkennetter.

Andre kandidater?

Nord-Norge er avisrikt, og har mange dyktige journalister og redaktører. Thor Harald Henriksen har i mange år vært VGs dyktige mann i nord, og brukes i blant også til nyhetsledelse i Akersgata.

Men blir neppe redaktør nå, sier han:

- Jeg trives veldig godt der jeg er nå, og har ingen planer om å bytte jobb, sier Henriksen.

Hans navnebror Thor Anders Angelsen forlot iTromsø høsten 2013, og gikk fra å være vaktsjef og journalist til å bli redaktør for VOL og SortlandsAvisa. Angelsen har en lang CV og erfaring fra blant andre Finnmark Dagblad, Harstad Tidende og VG. Vil han tilbake til Tromsø?

- Jobben som sjefredaktør i iTromsø er en av de mest spennende mediejobbene i landet i en av de beste byene. Når det er sagt trives jeg i jobben som ansvarlig redaktør i SortlandsAvisa og Vesterålen Online, sier Angelsen.

En lignende kandidat er Tom Skoglund. Han har vært flere år i Polaris-avisa Altaposten, fra nyttår som nettsjef. Om iTromsø-jobben sier Skoglund følgende:

- Jeg er nok på nåværende tidspunkt ikke en kandidat til denne stillingen. Slik jeg ser det er dette en av Nord-Norges mest spennende mediearbeidsplasser - ikke minst sett med digitale øyne. iTromsø er lillebroren som konstant sparker Nordlys på leggen, og det står stor respekt av de fenomenale resultatene de har klart å levere. Jeg blir ikke overrasket om en intern kandidat dukker opp og tar styringa - med tanke på hvor mange flinke folk de åpenbart har der!

Flere dyktige nordlendinger har også forlatt landsdelen. Håkon Grønbech bør kanskje også stå på lista til Polaris. 32-åringen Grønbech var journalist i Bladet Tromsø før han tok utdanning, og siden har han vært både sportsvaktsjef og nyhetsredaktør i Bergens Tidende, før han ble TV2-jornalist.

Hva med damene?

Så langt alt for mange menn på lista. Det må da fins noen potensielle kvinner til å ta jobben?

Det gjør det helt sikkert, uten at vi nødvendigvis har oversikt over alle. En av de interne kan være Michelle Bjellmo. Hun har vært frontsjef, og er nå en av flere med tittelen «innholdsredaktør». Men vil ikke lansere seg som kandidat til toppsjefjobben:

- Stillingen er veldig interessant, men jeg har ikke vurdert meg selv som en kandidat her. Vi trenger en stødig leder med digital spisskompetanse, og jeg er sikker på at han eller hun finnes der ute - og håper vedkommende blir min sjef!, sier Bjellmo.

En annen redaktørspire i nord kan være Kine Moxness Sandness. Hun har rukket å jobbe i både Dalane Tidende, Harstad Tidende, iTromsø og Finnmarken, og er fortsatt bare 28 år.

Nå er Sandness konstituert nyhetsredaktør i Finnmarken. Og sier dette om hun vurderer å søke redaktørjobb i hjembyen Tromsø:

- Jeg jobber nå i Finnmarken som konstituert nyhetsredaktør, og har ikke planer om å søke på denne sjefsjobben i iTromsø.

  • Burde du selv eller andre vært på lista? Send oss gjerne et tips på tips@medier24.com :-)
Powered by Labrador CMS