Odd Isungset forfatter av boka "Hvem skjøt"  William Nygaard?
Odd Isungset forfatter av boka "Hvem skjøt" William Nygaard? (Foto: Gorm Kallestad / Scanpix)

Odd Isungset (63) får Fritt Ords Honnør for sin journalistikk om Nygaard-saken

- Odd Isungset har med en unik utholdenhet utført undersøkende journalistikk som har vært avgjørende for å belyse alle sider ved Nygaard-saken.

Tirsdag morgen ble det offentliggjort at journalist og forfatter Odd Isungset får Fritt Ords Honnør.

Prisen deles ut av Fritt Ords styre og gis for «verdifullt virke i det frie ords tjeneste, gjerne i tilknytning til en aktuell sak».

I sin begrunnelse skriver Fritt Ord:

Odd Isungset er en av Norges dyktigste undersøkende journalister. Hans største enkeltinnsats er 25 års standhaftig og grundig arbeid med det fortsatt uoppklarte attentatet på forlagsdirektør William Nygaard i 1993. Det har resultert i to bøker, Attentatet (2000) og Hvem skjøt William Nygaard? (2010), og fire TV-dokumentarer: TV2s Attentatet i Dagaliveien (1997), TV2s Rikets tilstand(2001), TV2s Blodsporene fra Dagaliveien (2008), som førte til at Nygaard-saken ble gjenopptatt i 2009, og NRK-dokumentaren Dødsdømt (2012, med Cecilie Ellingsen).

Undersøkelsene som Isungset la frem i dokumentarfilmen fra 2008, ble av Kripos fremhevet som årsak til at flere personer nylig ble siktet i saken, to dager før foreldelsesfristen på 25 år utløp. Siktelsen gjelder ikke bare drapsforsøk, men også at attentatet satte betydelige samfunnsinteresser i fare ved å være direkte rettet mot ytringsfriheten.


 
- Odd Isungset har med en unik utholdenhet utført undersøkende journalistikk som har vært avgjørende for å belyse alle sider ved Nygaard-saken. Drapsforsøket på Nygaard var et angrep på ytringsfriheten som verken politi eller politikere forstod betydningen av før etter flere år, sier Grete Brochmann, styreleder i Stiftelsen Fritt Ord i meldingen.

Odd Isungset er født på Geilo og utdannet som journalist ved Høgskulen i Volda. Han var ansatt i NRK i ti år fra 1982 til 1992, blant annet som leder for Dagsnytts gravegruppe og som korrespondent i København.

Han ble ansatt i TV2 fra kanalens start i 1992 og var blant annet redaksjonssjef for Dokument 2. Fra 1999 til 2010 var han medlem av Pressens Faglige Utvalg, og fra 2004 ledet han utvalget.

I 2012 begynte Isungset i NRK, der han inntil nylig var redaktør i Brennpunkt-redaksjonen. I dag er han reportasjeleder for undersøkende journalistikk i Distriktsdivisjonen i NRK.

Isungset fikk SKUP-diplom for boken Attentatet i 2000. I 2011 mottok han Den store journalistprisen for boken Hvem skjøt William Nygaard?

Til toppen