Programleder Morten Hegseth Riiber i VGTV.

Nå skal PFU behandle klagen mot Morten Hegseth og VGTVs «Homoterapi»: – Manglende uavhengighet

«Jeg ville forventet at et av Norges største mediehus sørget for at en journalist som intervjuer ulike aktører ikke samtidig opptrer som kommentator/debattant/aktivist».

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Førstkommende onsdag behandler PFU en klage fra teolog og samfunnsdebattant Espen Ottosen.

Han har klagd inn VGTV og for det han mener er manglende uavhengighet og uklart skille mellom kommentar og fakta for dokumentarserien «Homoterapi», som skapte mye debatt i i november fjor.

Aktivist

Ottosen var selv med i programmet, men reagerer ikke på den delen, men på det han mener er manglende uavhengighet fra programleder Morten Hegseth i andre deler.

Ifølge klager har VG brutt VVP 2.2, om uavhengighet og dobbeltroller, og VVP 4.2, om skillet mellom kommentar og fakta.

Ottosen skriver i sin klage at han mener det går tydelig frem av dokumentaren at Hegseth ikke vil opptre som en nøytral eller objektiv journalist - og skryter av at VGTV gjør oppmerksom på at han er personlig engasjert av temaet, men

«Likevel forventer jeg at det er en klar forskjell mellom det å være en engasjert journalist og det å opptre som en debattant/aktivist (med et mål om å endre norsk lovverk). (..) Mitt inntrykk er at norsk presse anstrenger seg for å unngå at den som opptrer som journalist i en konkret sak også er kommentator i samme sak. Jeg ville forventet at et av Norges største mediehus sørget for at en journalist som intervjuer ulike aktører ikke samtidig opptrer som kommentator/debattant/aktivist i møte med de samme aktørene.»

Avviser brutt på presseetikken

VG på sin side avviser at de har brutt god presseskikk og viser til at Morten Hegseth ble leid inn som programleder, men at han ikke bidro til nyhetsdekningen i hverken VG eller VGTV.

«Han bidro kun til innspillingen av dokumentarserien», forteller de og skriver videre  i sitt tilsvar at det er lang tradisjon for «meningsbærende dokumentarer» i Norge, og at Hegseth «på ingen måte [er] den første journalist som bruker personlige erfaringer og meninger i formidling av kontroversielle spørsmål».

PS! PFU-møtet skal også behandle en rekke andre saker. Her er den totale sakslisten:

  1. Sak 217/19 ‐ Ingrid Eik mot Nationen
  2. Sak 218/19 ‐ Ingrid Eik mot NRK
  3. Sak 256/19 ‐ Dyrebeskyttelsen i Norge mot Sandefjords Blad
  4. Sak 006/20 ‐ Undervisningsbygg Oslo KF mot Tungt.no
  5. Sak 114/19 ‐ Bente F. Løken mot Smaalenenes Avis
  6. Sak 234/19 ‐ Margunn Blix mot iFinnmark/Finnmarken
  7. Sak 002/20 ‐ Inger Nordlund og Jan Helge Roe mot Telemarksavisa
  8. Sak 018/20 ‐ Ann‐Elen Waage Drivenes mot Marsteinen
  9. Sak 260/19 ‐ Espen Ottosen mot Verdens Gang

Lukkede saker

  • 10. Sak 271/19 ‐ NN og XX mot ABC Nyheter
  • 11. Sak 248/19 ‐ NN mot Klassekampen

Powered by Labrador CMS