Foran Birger Aarmo og Anders Fougner. Bak Martin Fossland, Bastian Øien Alstad og Kim Riseth FOTO: BJØRN TORE NESS, NAMDALSAVISA
Foran Birger Aarmo og Anders Fougner. Bak Martin Fossland, Bastian Øien Alstad og Kim Riseth FOTO: BJØRN TORE NESS, NAMDALSAVISA (Bilde: Bjørn Tore Ness)

Namdalsavisa feirer 100 år med nye sprell: Seiler kysten rundt i en liten robåt og sender alt direkte og 360 grader

Lokalavisa øverst i Nord-Trøndelag er kjent for sine mange journalistiske påfunn. Nå markerer avisa 100-årsjubileet ved å bygge en robåt og seile på direkten.

De har hatt direktesendinger med eggklekking, laget internasjonal Trump-satire og mye annet. Nå er Namdalsavisas siste påfunn for alvor igang.

Lokalavisa har nemlig fått bygd en robåt med plass til to personer og nå seiler de kysten rundt i Namdalen.

Det hele streames direkte på nettsidene deres og på Facebook, forklarer sjefredaktør Kim Riseth i Namdalsavisa. 

Journalist Birger Aarmo og kompisen Ole Anders Johnsen Fougner i Færingen. Foto: Privat
Journalist Birger Aarmo og kompisen Ole Anders Johnsen Fougner i Færingen. Foto: Privat

- Vi har 100-årsjubileum og markerer det med en lang rekke arrangementer. Vi har hatt fotoutstilling, skal til USA i høst for å oppspore en kar fra området her og nå er vi på båttur, sier han.

 

Bygde en robåt

Prosjektet Færingen Live tar utgangspunkt i avisa sin historie, for den ble stiftet for 100 år siden av en mann fra Salsbruket.

Han satte seg i en færing (robåt) og rodde fem mil for å finne andelstakere til å starte avis. Det ble starten på det som i dag er Namdalsavisa.

- Vi har fått bygd en færing fra starten og det har vi fulgt minutt for minutt, så har vi en journalist som har måttet lære seg å seile. De begynte for en uke siden å seile fra Bindal til Salsbruket. Der ventet de med hornmusikk på kaia og barnebarna til han som startet avisa vil være der. Utrolig morsomt, sier han.

Avisa har hver kveld hatt direktesendinger med gjester som forteller sine historier. Disse møtene blir også presentert i papiravisa og i artikler på nettavisen.

Hele turen går nå mot slutten og skal avsluttes på Zanzibar Inn i Flatanger med konsert og folkefest med bandet D.D.E.

 

Kveldssending dag 5

Se jubileumssendingen fra Salsbruket! Hør historien om hvordan NA ble til, og hvorfor det skjedde på nettopp Salsbruket. Med tidligere redaktør Morten Nordmeland, historiker Per Ivar Lian, og tre av barnebarna til opphavsmann og færing-roer Wilhelm Flotvik! Samtale ledes av NA-redaktør Kim Riseth

Posted by Færingen LIVE on 26. juni 2017

 

Bygger omdømme

- Hvilke tilbakemeldinger har dere fått på sendingene?

Namdalsavisa lagde et eget nettsted for prosjektet der leserne kan følge hele ruta.
Namdalsavisa lagde et eget nettsted for prosjektet der leserne kan følge hele ruta.

- Det har vært voldsomt mange seere, kommentarer og tilbakemeldinger fra folk - noe som er viktig for oss, for dette er også et omdømmeprosjekt. Vi kaller hele jubileumsåret vårt for "Stolt Namdaling". For oss er det vel så viktig å bygge omdømme og stolthet for Namdalen som for hele avisa, sier Riseth.

Avisa har også jobbet kommersielt med å utvikle 100-årsjubileet der de har solgt 400 abonnement, forklarer sjefredaktøren. De har også solgt sponsorplasser - blant annet på seilet på båten.

To personer er med robåten hele veien: Den ene er journalist Birger Aarmo, som hadde ideen. Den andre er kompisen Ole Anders Johnsen Fougner.

Slik ser det ut når Namdalsavisa legger ut noe på Færingen LIVE.
Slik ser det ut når Namdalsavisa legger ut noe på Færingen LIVE.

Aarmo sier han synes det er utrolig morsomt å være med på turen. Det gir også et annet perspektiv på kysten.

- Jeg har fått en veldig respekt for dem som har hatt dette som eneste transportvei. Færing var eneste måte å komme seg til og fra de ulike plassene. Jeg har hørt historier om bønder som fraktet kyr i færing. Altså - dette er 19 fot.... Det sier litt, ler Aarmo.

De har vært å tokt i en uke nå, men innrømmer at de ikke har rodd hele veien.

- En færing er en liten båt og vi har rodd og seilet så ofte vi har hatt muligheten, men vi har også hatt et stramt tidsskjema, så vi har jukset litt. Rett bak oss er det en følgebåt på 48 fot og den har trukket oss en del, sier han. 

 

Stein hakke tullete

- Får du gjort noe journalistikk på turen da?

- En time hver eneste kveld når vi har direktesending. Det er ikke akkurat gravende sådan, men formålet er  vise fram regionen vår på en god måte. Man kan se på det som en gave fra oss til leserne våre. Vi har også med oss en journalist i følgebåten som lager noe til avisa hver dag.

- Hvilke tilbakemeldinger har du fått fra leserne?

- De forteller oss at de sitter stor pris på at vi gjør dette. I går kveld sto det 25 personer i et hornmusikkorps da vi kom fram og 60-70 personer hadde møtt opp, sier Aarmo. 

- Hva tenker du om at dere får holde på med slike stunt?

- Vi er to stein hakke tullete folk vet du. To forvokste ungdommer på tidenes guttetur - som samtidig får gjøre noe viktig for leserne og regionen vår. Det er ganske kult da, ler han.

Til toppen