SKILTE LAG: LO-leder Gerd Kristiansen (til høyre) fikk nær 200 millioner kroner på konto fra salget av Amedia. Bildet er fra pressekonferansen i februar 2015. Til venstre Amedias konsernsjef Are Stokstad.
SKILTE LAG: LO-leder Gerd Kristiansen (til høyre) fikk nær 200 millioner kroner på konto fra salget av Amedia. Bildet er fra pressekonferansen i februar 2015. Til venstre Amedias konsernsjef Are Stokstad. (Arkivfoto: Gard L. Michalsen)

Når LO gir Dagsavisen og Klassekampen ni og ti millioner kroner, er det penger fra nedslaktning av kolleger. De lukter blod

DEBATT: Og har Klassekampen noen gang betelt en frilanser frilanssatsene? Følger de Arbeidsmiljøloven? Det får vi nok svar på nå, siden LOs satsingsområde er arbeidsliv.

  • Endret
  • JOSTEIN PEDERSEN, frilansjournalist og Amedia-slakt. Var for noen år siden journalist / frilanser for Helgelendingen

LO kunne velte seg i 176 millioner kroner etter salget av Amedia. Pengene var resultatet av «en reduksjon av arbeidsstokken», som det heter, «for å implementere nye digitale utfordringer i konsernet.»

Jeg vet; «Nytt på nytt» kan ikke konkurrere mot virkelighetens brutale latter.

Salget ble akkompagnert av en vulgær og amoralsk bonusfest for direksjonen.

Siden har det vært tyst fra den kanten.

LES OGSÅ: LO gir 9 millioner kroner til Klassekampen og 10 millioner til Dagsavisen. Får mer journalistikk om arbeidsliv igjen

Sparebankstiftelsen DNB etablerer ny avis-stiftelse som kjøper 100 prosent av Amedia for 395 millioner

I vår sa Are Stokstad at ingen i Amedias ledelse hadde personlig gevinst av salget. Kort tid senere fikk sju sjefer tre månedslønner hver i bonus

Det rent moralske her er selvsagt hvorvidt nedslaktning av noen arbeidsplasser skal rettferdiggjøre opprettelse av andre.

Herom strides de lærde.

Noe av det prinsipielle er hvorvidt disse handlingene er forenelige med avsenders og mottakeres virke.

Jostein Pedersen - her i forbindelse med en demonstrasjon mot pels for noen år siden. (Foto: Gorm Kallestad / Scanpix)
Jostein Pedersen - her i forbindelse med en demonstrasjon mot pels for noen år siden. (Foto: Gorm Kallestad / Scanpix) Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

Når millionøsene og millionærene i LO og dertilhørende herligheter beriker seg på andres ulykke, er det ikke verre enn hva som gjøres ellers i forretningslivet.

Innsigelsene må bli at det slett ikke er LOs oppgave å være aksjespekulant, bøddel eller ødelegge liv. Vi har andre til sånt arbeid.

Når de hersketeknisk sier at gaven til Dagsavisen og Klassekampen skal sørge «for dekning innen arbeidslivsspørsmål, politikk, næringsliv og fagbevegelsen» så kunne det faktisk hende at noen av arbeidsplassene i lokalavisene som måtte bøte for Dagsavisens og Klassekampens gaver, allerede gjorde dette.

Men hva vet vel LO om den slags?

Dessuten skal det, hvis Dagsavisen og Klassekampen er de avisene de sier de er, ikke forekomme at de velger slike forretningspartnere.

De er nå søte i all sin dumskap nedi Oslo.

Uten å gå for mye inn på Dagsavisens og Klassekampens kvaliteter, finnes det nok av dokumentasjon på hvordan byråstoff og offentlig ansatt akademia holder liv i disse avisene.

Har de noensinne betalt en frilanser frilanssatsene?

Følger de Arbeidsmiljøloven?

Det får vi nok svar på nå, siden LOs satsingsområder ironisk nok er «arbeidsliv».

Det er dessverre ikke ulovlig å være hverken udugelig, kynisk eller grådig.

Så nå får LO, Dagsavisen og Klassekampen virkelig nyte sine nye millioner etter kompetent evne.

LO har sikkert lært noen knep fra Amedia som er beryktet for desperat å lage klikkvinner av dødsannonsene og som tar seg betalt for offentlig og gratis tilgjengelige dokumenter.

Bra jobba!

Dagsavisen er litt svevende om hva gaven skal gå til. Kanskje til fadesen rundt leiekontrakter i Oslo sentrum?

Men kjære vakre vene, det må da få konsekvenser for de ansvarlige. Eller har noen snakket sammen?

Igjen? Sluttpakke? Jobb i departementet?

Klassekampen skal etablere lokalkontor i Bergen (som kalles Vestlandet) og Tromsø (som kalles Nord-Norge).

Velkommen og signe arbeidet.

Vi er mange tusen nordlendinger som bor nærmere Oslo enn Tromsø, men det vet selvsagt Klassekampen alt om.

De får holde på. Vi anstendige orker ikke blodstanken.

- LO-støtten finansierer ikke husleie-exit

Dagsavisen-sjef Eirik Hoff Lysholm viser overfor Medier24 til det avisa tidligere har sagt om hva pengene skal brukes til, og at LO-støtten ikke finansierer exiten fra den gamle husleieavtalen.

Til Journalisten mandag understreker Lysholm at man har kommet seg ut av husleiekontrakten, og at det gir et tap på årets regnskap, men at «likviditetshullene nå er tettet, og at pengene fra LO ikke skal gå til å fylle disse». Og videre: 

«Overfor Journalisten utdyper han at pengen gir Dagsavisen mulighet se offensivt inn i 2017. Pengene fra LO skal ikke gå til konkrete prosjekter, men bidra til å styrke den digitale satsingen og utgavemodellen. Han sier likviditetshullene nå er tettet, og at pengene fra LO ikke går til å fylle disse».

Til toppen