Nationen-journalist HANS BÅRDSGÅRD vil bli ordfører for Høyre i Selbu.
Nationen-journalist HANS BÅRDSGÅRD vil bli ordfører for Høyre i Selbu. (Foto: Privat/Selbu Høyre)

Nationen-journalisten som stiller til valg for Høyre: I kveld kan Hans bli ordfører i Selbu

- Det er mange som ligger i skjæringspunktet mellom Høyre og Senterpartiet, sier journalist, bonde og ordførerkandidat Hans Bårdsgård.

I riktig så mange år var Nationen et partiorgan for Senterpartiet.

Slik er det riktignok ikke lengre, men man forbinder gjerne avisa med partiets politiske retning. Og konsernet Tun Media er fortsatt eid av landbrukssamvirkene.

Men langtfra alle holder seg til sentrum: I Selbu stiller Nationen-journalist Hans Bårdsgård til valg - for Høyre.

- Ja, og det er jo ikke så rart, sier Bårdsgård muntert når Medier24 ringer for å sjekke stemninga på valgdagen.

- Min allmenne politiske orientering har nok alltid ligget i skjæringspunktet mellom Høyre og Senterpartiet. Der er det ganske mange, særlig på landsbygda i Trøndelag, sir Bårdsgård.

Fikk et spørsmål og kjørte på

Bårdsgård har jobbet som journalist sier 1997, dekker Trøndelag for Nationen og har kombinert jobben med å drive med korn og skog i Selbu.

Han har aldri tidligere vært politisk aktiv eller vært medlem av noe politisk parti, men før jul i fjor fikk han en henvendelse:

- Jeg ble spurt om jeg kunne tenke meg å stå på ei liste. Da tenkte jeg meg litt om, snakket med familien og med sjefen. Og kom fram til at det var en spennende mulighet, sier Bårdsgård.

Dermed hoppet han av den løpende nyhetsdekningen som journalist, og har bare jobbet med reportasjer gjennom vinter og vår.

I juni gikk han på ferie, og gjennom sommer og valgkamp har han vært i permisjon.

En løsning han kom fram til i samarbeid med ansvarlig redaktør Mads Yngve Storvik i Nationen, som sier følgende:

- Da Hans bestemte seg for å satse på politikken kom han til meg for å høre hvordan vi kunne løse det. Vi ble enig om at han ikke kunne jobbe med nyheter og politikk mer, og at han måtte ta permisjon i valgkampen.

- Det er komplisert å være journalist og politiker, men jeg mener vi klarte å finne en levelig løsning, sier Storvik.

Redaktøren legger til følgende om det litt utradisjonelle beitet for en Nationen-journalist:

- For mange kom det nok som en overraskelse at Hans er Høyre-mann, men Distrikts-Høyre har mange gode folk - inkludert Hans!

Nei til rovdyr og landbrukstakst

Når Bårdsgård skal begrunne partipreferansen, handler det om både eiendomsrett, næringsliv - og rovdyr.

- Det er mange akser i landbruket, og jeg er ikke blant dem som likte samarbeidet i den rødgrønne regjeringen. Der SV fikk lov å diktere for eksempel rovdyrpolitikken, sier han.

- Og så har jeg sans for den private eiendomsretten og råderetten over egen eiendom. Landbruket er en alt for politisk styrt næring. Hvis man selger en leilighet i en by, får man mye igjen for det man har lagt av arbeid og verdiøkning. Hvis jeg skulle ha solgt gården min, ville prisen blitt regulert av en offentlig nemds. Det byr meg i mot, fortsetter Bårdsgård.

Som understreker at han ikke har noen planer om å selge gården. Tvert i mot beskriver han et Selbu der landbruket er i vekst, og produksjonen øker av både melk og kjøtt.

Vår ordførerkandidat Hans Bårdsgård brenner for et bærekraftig fellesskap, med velferd vi har råd til både i dag og i...

Posted by Selbu Høyre on 9. september 2015

En spennende valgkveld

Selbu er en liten kommune, som ved forrige valg i 2011 hadde 3.149 stemmeberettigede.

Ved sist valg fikk Høyre 4 mandater, Frp 3 og en fellesliste med Sp, KrF og V 6, mot Ap/SV sine 12.

(Les mer om valgresultatet på NRK). 

Med andre ord et slags borgerlig flertall, som likevel ikke klarte å samle seg for å få ordføreren. Men i år tror Bårdsgård at det skal la seg gjøre.

- Vi har hatt en veldig god valgkamp, og det har vært veldig mye oppmerksomhet rundt Høyre og våre løsninger. Angrepene fra den røde siden tyder på at vi har lykkes med noe, sier ordførerkandidaten.

Noen lokal meningsmåling før valget finnes ikke, men engasjementet for Høyre synes blant annet på en valgliste som har vokst fra 16 navn i 2011 til 27 navn i 2015.

Og Bårdsgård understreker: Han har gått inn i dette for alvor, med en plan om å bli ordfører.

- Men hvis det ikke skjer, og du likevel må være folkevalgt politiker i kommunen - hvordan blir det å komme tilbake til journalistikken?

- Vet du, det har jeg tenkt lite på. Det ville selvsagt ha vært vanskelig å kombinere. Og jeg elsker jobben min og Nationen – men akkurat nå er det noen timer til valget og jeg har fullt fokus på det.

- Nå skal vi vinne valget, og deretter forhandle om posisjoner. Så satser jeg på fire års permisjon fra jobben, sier en engasjert Bårdsgård. 

Til toppen