INNOVASJON: Nettavisens Pål Nisja-Wilhelmsen har vært sentral i avisens kommersielle innholdsutvikling.
INNOVASJON: Nettavisens Pål Nisja-Wilhelmsen har vært sentral i avisens kommersielle innholdsutvikling. (Bilde: )

Nettavisen angriper VGs kjøpelenker: - Det der hadde vi aldri gjort

- Skjuler aldri kommersielle budskap i redaksjonelle saker.

Torsdag møtes reklamebransjen til Affiliatseminaret på Latter ved Aker brygge, hvor også aktører fra pressen kommer for å beskrive livet fra «den andre siden».

Innovasjonssjef Pål Nisja-Wilhelmsen er den som har ledet Nettavisens forskjellige satsinger på content marketing, kjøpetips, kommersielle saker, med mer.

Han fortalte på seminaret mye om Nettavisens strategi og satsinger på nye inntekter. Som blir stadig større:

- Første året sa jeg at vi skulle ta 1,2 millioner kroner på dette. Vi tok fire-fem-gangen. Nå har vi ti-gangen på det i årets budsjett, sa Nisja-Wilhelmsen.

Angrep VGs kjøpelenker

Innovasjonssjefen snakket mye om hvordan Nettavisen rigger sine kommersielle saker, og fastholdt at de har et skarpt skille mellom hva som er en redaksjonell sak og hva som er en kommersiell sak.

- Vi merker alle våre kommersielle saker, selv om det er få kommersielle lenker i den. Vi skjuler aldri kommersielle budskap i redaksjonelle saker. Og vi er pengemessig avhengig av at folk stoler på oss, ellers kommer de ikke tilbake til oss, sa han.

Det er slike kjøpelenker hos VGs MinMote.no Nettavisens innovasjonssjef «aldri ville gjort».
Det er slike kjøpelenker hos VGs MinMote.no Nettavisens innovasjonssjef «aldri ville gjort».

Nederst på en av slidesene hans var det en skjermdump fra en MinMote.no-sak med en kjøpelenke gjemt i et bilde.

- Det der - det hadde vi aldri gjort. Jeg skal ikke si hvem som gjør det, men det er den største avisa i Norge, sa Nisja-Wilhelmsen.

Kommersielt, men ærlig

Innovasjonssjefen fastholdt at Nettavisen tilstreber synlighet og transparens sin «kommersielle innholdsavdeling».

- Vi har en gjeng som sitter og skriver slike saker, gud forby, ikke kall det for redaksjon, men for noe annet. De skriver om at det er tid for å reise til Stavanger, og det gjør de fordi hotellene er tomme nå. Vi skriver om de beste hotellene, fordi vi mener at det er det. Det er en stor jungel der ute, og vi skriver tips og kommersielt innhold som skal gjøre det enklere for folk. Og med linker som vi kan tjene penger på, sa Nisja-Wilhelmsen.

Og sammenlignet det med den «tradisjonelle» lanserings- og forbrukerjournalistikken i mediene:

- Før jul kåret pressen, som er glad i pressemeldinger, årets julegave. Fordi elektronikkbransjen sendte ut en pressemelding om at pizzaovnen var årets hit. Sånt gjør ikke vi på Shopping-sidene. Vi skriver ikke om det kundene vil vi skal skrive om, men det vi mener er gode tips for leserne.

pål nisja-wilhelmsen 01
PÅL NISJA-WILHELMSEN, innovasjonsdirektør i Nettavisen. Arkivfoto: Gard L. Michalsen

More to come

Innovasjonssjefen beskrev også litt av årsaken til at Nettavisen har vært innovativ i jakten på nye inntekter: Fordi man måtte det.

- Første året ute av TV2 gikk vi med 86 millioner i underskudd. Det er ingenting som gjør deg mer innovativ enn å stå med ryggen mot veggen. Da opprettet vi en ny avdeling som bare skal produsere ut nye ting. Jeg har vært i styret og fått spørsmål om vi har en forretningsplan, men det har vi ikke. Det blir bare fantasi, sa Nisja-Wilhelmsen fra scenen.

Han kunne også varsle at det kommer mer. Det upløyde landskapet begynner å bli mer og mer pløyd. Big data brukes for å nå den lille brukeren. Og markedsføringen kommer på flere plattformer.

- Hvis jeg har vært inne på saker om Liverpool, vet du at jeg kanskje kan kjøpe en tur dit, tenker han.

- Hva som kommer - vi vet ikke alt. Men jeg tror innholdsmarkedsføringen blir enda mer «native», mer tilpasset, selvfølgelig merket. Det kommer gradvis video og interaktivt innhold, fram mot påske. Og ikke produktplasseringer, men produktet på sin plass, sa Pål Nisja-Wilhelmsen.

Så får vi se utover våren på Nettavisen.no hva det betyr.

Til toppen