Tidligere fotballspiller John Arne Riise - her i forbindelse med lansering av sin egen selvbiografi i fjor høst.
Tidligere fotballspiller John Arne Riise - her i forbindelse med lansering av sin egen selvbiografi i fjor høst. (Foto: Audun Braastad / NTB scanpix)

Nettavisen brøt god presseskikk - felt i PFU for omtale av John Arne Riise og en familiekonflikt

Har brutt god presseskikk når det gjelder identifisering og hensyn til barn, konkluderte utvalget torsdag.

Pressens faglige utvalg behandlet torsdag en klage mot Nettavisen, som lenge har vært til vurdering. Klagen var fra John Arne Riises manager Erland Bakke, på vegne av fotballspilleren.

Bakke klaget Nettavisen inn for omtalen av en økonomisk konflikt mellom Riise og hans eks-kone, som også berører deres felles barn. 

Og PFU konkluderte torsdag med at Nettavisen brøt god presseskikk. Det melder VG torsdag kveld.

Dette sier Vær varsom-plakaten: 

4.7. Vær varsom med bruk av navn og bilde og andre klare identifikasjonstegn på personer som omtales i forbindelse med klanderverdige eller straffbare forhold. Vis særlig varsomhet ved omtale av saker på tidlig stadium av etterforskning, i saker som gjelder unge lovovertredere, og der identifiserende omtale kan føre til urimelig belastning for tredjeperson. Identifisering må begrunnes i et berettiget informasjonsbehov. Det kan eksempelvis være berettiget å identifisere ved overhengende fare for overgrep mot forsvarsløse personer, ved alvorlige og gjentatte kriminelle handlinger, når omtaltes identitet eller samfunnsrolle har klar relevans for de forhold som omtales, eller der identifisering hindrer at uskyldige blir utsatt for uberettiget mistanke.

4.8. Når barn omtales, er det god presseskikk å ta hensyn til hvilke konsekvenser medieomtalen kan få for barnet. Dette gjelder også når foresatte har gitt sitt samtykke til eksponering. Barns identitet skal som hovedregel ikke røpes i familietvister, barnevernssaker eller rettssaker.

Nettavisen felles for paragrafene 4.7 og 4.8 som omhandler identifisering og hensyn til barn.

- Jeg håper Nettavisen tar lærdom av dette og unngår i fremtiden å publisere slike saker. Det er lett å kase seg over profilerte personer fordi de skaper gode lesertall og dermed gode annonseinntekter, sier Riises manager, Erland Bakke, til VG.

Nå varsler han at saken kan få økonomisk etterspill, og antyder søksmål mot Nettavisen:

- Jeg har varslet ansvarlig redaktør i Nettavisen om at vi nå kommer til å kreve oppreisning for økonomisk tap og erstatning for de skader dette har påført Riise og hans familie.

Nettavisens sjefredaktør Gunnar Stavrum er ifølge VG overrasket over PFUs konklusjon, og sier til avisen at han tar et mulig søksmål «med knusende ro».

Til toppen