Anders Opdahl, konserndirektør i Amedia.
Anders Opdahl, konserndirektør i Amedia. (Arkivfoto: Gard L. Michalsen, arkivfoto)

- Noen dager klarte jeg knapt å komme meg opp av sofaen, sier Anders Opdahl. Får behandling mot sjelden sykdom

Den ellers så aktive medielederen ble satt ut av spill i fjor høst. Legene fant ikke svaret før de skjønte at det var en ytters sjelden autoimmun sykdom.

– Den første perioden, der vi ikke hadde noen svar, var vanskelig. Det var noen dager der jeg lurte på om jeg kom til å bli frisk.

Det sier Anders Opdahl til Nordlys, avisa han først og fremst har vært kjent for å jobbe i og lede.

I fjor hadde han et mellomspill som regionredaktør i NRK, før han på tampen av året gikk tilbake til avisbransjen som konserndirektør for Amedia.

Men akkurat nå er det viktigere ting på agendaen:

Opdahl er for tiden i behandling ved Universitetssykehuset Nord-Norge, og publiserte torsdag morgen et bilde med en lang tekst på Facebook om sykdommen:

Etter et ublidt insektstikk, flere vonde løpeturer, en høst med uvanlig lite energi og mange legebesøk, fant sykehuset omsider svaret.

Opdahl hadde fått den sjeldne autoimmune sykdommen Wegeners granulomatose. En betennelse i blodårene, skriver han selv på Facebook - som rammer 8-10 pasienter per 1 million innbyggere i år.

Og som satte ham ut av spill i fjor:

Anders Opdahl, konserndirektør i Amedia.
Anders Opdahl, konserndirektør i Amedia. Foto: Nordlys / Amedia

– Jeg hadde gode periode og mindre gode perioder. Av og til kunne jeg løpe litt, andre ganger klarte jeg knapt å komme meg opp av sofaen, sier Opdahl til Nordlys.

I dag startet tre dager «med målrettede medisiner for å slå sykdommen tilbake», forteller han på Facebook. Derfra blir det løpende medisinering det neste året for å sette sykdommen i sjakk.

Opdahl understreker at sykdommen - som før var regnet som meget alvorlig - nå har meget gode prognoser:

– For 40 år siden var sykdommen dødelig. Nå har vi gode medisiner, og jeg er ikke spesielt hardt angrepet.

- Behandlingen, som avsluttes om et år eller to, vil sende sykdommen i en slags dvale. Det er 50 prosents sjanse for at jeg aldri mer vil merke noe til sykdommen, men komme til å gå jevnlig til kontroll for å sjekke at alt er som det skal være, sier Anders Opdahl til Nordlys.

 

Det siste halve året har jeg mer eller mindre gått på halv maskin. Det startet med det som antakelig var noen stikk fra...

Posted by Anders Opdahl on 25. januar 2017

 

Til toppen