PÅ SYMPOSIUM I ARENDAL LØRDAG KVELD:  Gudmund Hernes (til venstre i lyseblått slips), Kåre Willoch (uten slips) og Oddvar Stenstrøm (uten slips, men med halstørkle).
PÅ SYMPOSIUM I ARENDAL LØRDAG KVELD: Gudmund Hernes (til venstre i lyseblått slips), Kåre Willoch (uten slips) og Oddvar Stenstrøm (uten slips, men med halstørkle).

Nordmenn var Guds utvalgte folk, Arendal er Guds utvalgte by. Hvis han ikke har ombestemt seg

SØNDAGSPOSTEN: - Lav oljepris? Mer interessante liv, svarte Gudmund Hernes. I samtale med Kåre Willoch og Oddvar Stenstrøm på Arendalsuka.

MIDDELS ONDE tunger vil ha det til at epostadressen hans var gudher@kirkedept.no, så man skulle tro at Gudmund Hernes best kunne besvare kveldens spørsmål, stilt av arrangør Geelmuyden.Kiese:

Nordmenn var Guds utvalgte folk. Har hen ombestemt seg?

- Jeg tror det vil gå rimelig bra. Nordmenn har vist solid evne til selvbeherskelse og strategiske beslutninger, for eksempel ved handlingsregelen og oljepolitikken fra 1960-årene, sa Hernes.

- Det var norske myndigheter som lurte de internasjonale oljeselskapene, ikke motsatt, føyde Kåre Willoch til, men han er likevel mindre optimistisk.

- Politikerne vil for sent skjønne hva som må til, frykter han.

Bård Borch Michalsen: 

Kommentatoren begynte å arbeide som journalist midt på 1970-tallet, Han har arbeidet i dags-, fag- og ukepresse, nærradio, lokal-TV og nyhetsbyrå, er utdannet cand.polit/medieviter og arbeider i dag ved Universitetet i Nordland.

bård borch michalsen

DET SKJEDDE I en dampende restaurant Symposium lørdag kveld på ett av 400 arrangementer under Arendalsuka (www.arendalsuka.no). Her er politikerne, kommunikasjonsfolkene, journalistene, redaktørene og de direktører som blir bedt om å si noe.

På torget er det det frivillige Norge som råder, og de vil alle alt godt:

«Dine hudplager - vårt fokus», forsikrer Norsk Revmatikerforbund, og jeg føler meg allerede litt penere.

DE FÆRRESTE som har strømmet til byen, får oppmerksomhet, men Agderposten er tilfreds, for hele forsiden lørdag er den klassiske lokalavisens.

Sjefredaktør Gérard Biard i satirebladet Charlie Hebdo har vært i byen. Han lot seg imponere, forteller Agderposten under denne tittel: Dessverre er det ikke mange steder i verden som kunne arrangert en slik festival.

Så er det altså slik:

Arendal er Guds utvalgte by, og nordmenn Guds utvalgte folk, hvis da Gud ikke har ombestemt seg. Og i det som muligens fortsatt er verdens rikeste land, måtte Oddvar Stenstrøm lede debatten.

- Hvem har makt i Norge?

- Man tillater i for høy grad at store organisasjoner tvinger politikerne til beslutninger. Makt er overført til LO og arbeidsgiverorganisasjonene, svarte Kåre Willoch.

- Organisasjonene har betydelig makt. Helt klart. Men i tillegg er det slik at «money talks», repliserte Hernes. Han var også innom akvariet i Monterey i California. Der svømmer alltid fiskene motstrøms.

- Også hos oss er det en strøm som må snus, sa Hernes.

MEN DET VAR Kåre Willoch som fikk applaus fra Sosialistisk Ungdoms delegasjon, etter å ha raljert over dem som betviler at det er nødvendig å handle i klimaspørsmål.

Ja, også Oddvar Stenstrøm kalte klimakrisen «vår tids største krise».

Avslutningsspørsmålet var likevel fra det forrige årtusen:

Hvordan skal vi leve det gode liv selv med en oljepris på under 50 dollar fatet?

- Vi får mer interessante liv, og da blir vi lykkeligere, svarte Gudmund Hernes.

OG KÅRE WILLOCH? Akkurat der hadde han lite å tilføye eller presisere.

PS! Er du i Arendal søndag klokka 15.00?

Da inviterer Nordområdesenteret ved Universitetet i Nordland til seminar i teltet på bryggekanten.

– Er nordområdene like hete, er spørsmålet, og to stortingsrepresentanter og tre universitetsrektorer skal svare. Velkommen!

(Undertegnede tilhører arrangøren.)

Til toppen