Norsk Redaktørforening inviterer kongehuset til dialog. Mener kritikken om Marius er «lite konkret og vanskelig å forholde seg til»

- Selv om han nå får en mindre sentral rolle uten offisielle oppgaver, så er han en del av Norges mest offentlige familie, understreker Reidun Kjelling Nybø.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Torsdag publiserte kronprinsesse Mette-Marit et åpent brev i anledning Borg Høibys 20-årsdag. I brevet refser hun deler av norsk presse for dekningen av sønnen.

«De siste par årene har vært preget av en utvikling jeg som mor selvfølgelig gjerne skulle vært foruten. Marius har blitt utsatt for et press fra deler av norsk presse jeg mener ikke er dem verdig», skriver kronprinsessen.

Slottets kommunikasjonssjef Marianne Hagen ønsker ikke å gå inn på hvilke episoder det er snakk om.

– Det er et faktum at omtalen av Borg Høiby, i enkelte deler av pressen, har økt kraftig i omfang, sier Hagen til Dagbladet, som også sier at brevet ble sendt ut for å markere at kronprinsessens sønn ønsker å holde en lav medieprofil.

 

Inviterer til dialog

Reidun Kjelling Nybø, assisterende generalsekretær i Norsk Redaktørforening. Til venstre generalsekretær Arne Jensen. Bildet er fra våren 2015.

Gjennom en melding på Norsk Redaktørforenings nettsider har assisterende generalsekretær Reidun Kjelling Nybø kommentert kritikken slik:

– Kritikken er lite konkret og vanskelig å forholde seg til. Men vi går gjerne i dialog med kronprinsessen og kongehuset.

Nybø sier at en hver står fritt til å ha sterke meninger om pressen - og klage til PFU dersom medier har trått over streken.

Det skjedde i 2002, da PFU blant annet uttalte:

”Som følge av det kongelige ekteskapet konstaterer utvalget at Marius er blitt medlem av den mest offentlige familie i landet. Slik utvalget ser det, innebærer dette at Marius må regne med offentlig oppmerksomhet rundt sin person. Etter utvalgets mening kan derfor ikke fortolkningen av Vær Varsom-plakatens punkt 4.8 gjøres så vid at enhver omtale av private forhold rundt Marius vil innebære et presseetisk overtramp.”

 

- Har tillit til at redaksjonene gjør kloke vurderinger

Redaktørforeningen understreker imidlertid at pressen ikke kan skrive hva som helst:

- Selv om Marius Borg Høiby nå er voksen, er det jo slett ikke slik at han er fritt vilt i norske medier. Det er riktig at vi har et punkt i Vær varsom-plakaten som oppfordrer mediene om å være særlig varsomme ved omtale av barn, men vi har en rekke andre presseetiske regler – blant annet om å vise respekt for folks privatliv – som norske medier forholder seg til, sier Nybø.

- Jeg har tillit til at norske redaksjoner gjør kloke presseetiske vurderinger her, og de tar også selvsagt signalene fra kronprinsessen og Marius Borg Høiby med i sin vurdering. 

Redaktørforeningen sier videre at de gjerne skulle hatt en mer konkret kritikk å forholde seg til, og inviterer kongehuset til dialog med mediene - noe Norsk Redaktørforening tok initativ til både i 1983 og 2001:

- Det er vanskelig å forholde seg til generell kritikk. De få eksemplene som nevnes er dessuten langt tilbake i tid, sier Nybø, og legger til:

 - Vi går gjerne i dialog med kronprinsessen.

 

Powered by Labrador CMS