(Faksimiler om kirurgi-saken ved Nordlandssykehuset i 2010).
(Faksimiler om kirurgi-saken ved Nordlandssykehuset i 2010).

«Norske medier har tegnet et bilde av meg som drapsmann»

Kirurgen uttaler seg etter høyesterettsdommen.

– Norske medier har tegnet et bilde av meg som drapsmann og som en som invalidiserte og ødela livet til pasientene. Avisen som først skrev om saken visste at dette ikke var sant, og alle andre medier videre brakte ukritisk videre det samme bildet av meg. Det ble publisert over 1000 artikler om meg – og foreldrene mine så en TV-reportasje som fremstilte meg som en som hadde drept 16 personer, sier Ratislav Kunda i et intervju med dagensmedisin.no.

I tredje runde i retten slo Høyesterett fast i desember at Avisa Nordland var skyldig i injurier mot kirurgen Kunda, etter flere reportasjer i 2010 om operasjoner ved Nordlandssykehuset. Avisa ble dømt til å betale 400.000 kroner i erstatning for æreskrenkelser og 1,3 millioner kroner i saksomkostninger.

Dommen har siden vært heftig debattert blant annet i Dagens Næringslivs leserbrevspalter.

Legen selv har ikke villet uttale seg. Kun et fåtall ganger har han uttalt seg til media de seneste år.

Men forrige uke lot han seg altså intervjue av det danske fagbladet Dagens Medicin, og denne uka publiserte norske dagensmedisin.no en oversatt og omarbeidet versjon av saken.

– Jeg håper det blir enklere for oss å legge saken bak oss nå, selv om jeg for alltid vil være preget av den, sier kirurg Rastislav Kunda i intervjuet.

Til toppen