NRKs Tom Gabriel Johansen, Marit Higraff og Ellen Borge Kristoffersen mottok pris under World Digital Media Awards mandag kveld.
NRKs Tom Gabriel Johansen, Marit Higraff og Ellen Borge Kristoffersen mottok pris under World Digital Media Awards mandag kveld. (Foto: NRK)

NRK, Aftenposten+ og VGs MinMote gikk helt til topps under World Digital Media Awards 2015

Norske medier hedret i Hamburg mandag kveld.

Aftenpostens app for nettbrett og mobil, Aftenposten+, gikk helt til topps i den internasjonale mediebransjens World Digital Media Awards 2015, i Hamburg i kveld.

Det opplyser Aftenposten selv i en melding mandag.

- Kåringen skjedde i regi av World Association of Newspapers and News Publishers (WAN-IFRA), som er den største organisasjonen for verdens nyhetsmedier. Organisasjonen teller blant annet 3000 medieselskaper, 18.000 publikasjoner og 15.000 nettsteder blant sine medlemmer, skriver avisa om kåringen.

EVEN TEIMANSEN, redaksjonell produktsjef i Aftenposten mobil. (Foto: Aftenposten)
EVEN TEIMANSEN, redaksjonell produktsjef i Aftenposten mobil. (Foto: Aftenposten) Foto: Aftenposten

I april i år vant Aftenposten førstepris i den europeiske mediebransjens konkurranse, European Digital Media Awards, med samme app. Også denne kåringen ble holdt i regi av WAN-IFRA.

- Nå fastslår altså organisasjonen at det ikke er noen aviser eller nyhetsmedier i verden som har et bedre produkt enn Aftenposten+, i kategorien «Tablet Publishing» i 2015, skriver Aftenposten.

VGs MinMote hedret

Det var flere norske vinnere mandag kveld: VGs MinMote.no ble også hedret, i kategorien «Best New Produkt». 

– Prisen viser at man kan kombinere en kritisk tilnærming til viktige temaer, samt å feire alt som er gøy med mote. Vi jobber veldig hardt med å drive kritisk journalistikk samtidig som vi vil hjelpe norske kvinner med inspirasjon og moteråd, sier en fornøyd MinMote-leder Martine Lunder til egen avis. 

VGs sjefredaktør Torry Pedersen benytter forøvrig anledningen til nok en gang å rakke ned på PFUs felleles av MinMote tidligere i år:

– Og så formoder jeg at de som er satt til å ivareta presseetikken i Norge, som vanlig er helt upåvirket, og mener de besitter en innsikt resten av verden ikke har, legger han til.

NRK-pris for viktig prosjekt

Flere norske medier fikk pris: NRK vant WDMA i klassen «Best Data Visualization Project» for en serie hvor de presenterte funn om drap og psykisk sykdom, om «102 drept av alvorlig psykisk syke».

Det forteller NRK.no selv mandag kveld. NRK-journalistene Ellen Borge Kristoffersen, Marit Higraff og Tom Johansen var søndag kveld i Hamburg for motta prisen.

NRK hentet ut nøkkeldata for alle drapssaker de seneste åra, og brukte databaseverktøy til å hente ut analyser fra tallene.

- NRK-prosjektet roses for å ha en elegant og original grafikk, og at det er utført et fremragende stykke journalistikk på bakgrunn av datagrunnlaget, skriver NRK.

BEST I VERDEN: Aftenposten+.
BEST I VERDEN: Aftenposten+.

Juryen om Aftenposten+

Men tilbake til Aftenposten+-appen: Juryen fremhever blant annet brukervennlighet, design og brukeropplevelse, som områder hvor Aftenposten+ imponerer.

- Aftenposten+ er et strålende eksempel på hvordan skape et vakkert og nyttig digitalt nyhetsprodukt på en effektiv måte. Det gir en fremragende «len deg tilbake»-opplevelse for sine lesere, sier jurymedlem Ismael Nafria, direktør for digital innovasjon i spanske GRUPO GODÓ.

En av verdens mest anerkjente avisdesignere, Mario Garcia, var også medlem av juryen. Han sier følgende om appen:

- Utmerker seg i brukervennlighet, design og brukeropplevelse. Jeg liker spesielt godt hvordan Aftenposten benytter typografi for å fremheve hierarki. En av de beste nettbrettutgavene for avis: Klar navigasjon, fremragende kombinasjon av langt og kort innhold. God  bildebruk og et gjennnomgående uttrykk og opplevelse som reflekterer Aftenpostens ånd. Bravo.

I meldingen oppsummerer sjefredaktør Espen Egil Hansen prisen slik:

- Det å vinne WAN-IFRA-prisen for verdens beste nettbrett-app er selvfølgelig både en stor anerkjennelse og en inspirasjon for oss alle. Aftenposten og Schibsted har som ambisjon å utvikle digitale mediehus i verdensklasse. Når vi vinner denne prisen i konkurranse med verdens aller fremste mediehus så er det selvsagt artig og en bekreftelse på at vi er på rett vei.

- Men den største vinneren er selvsagt våre lesere, sier Hansen.

Aftenposten+ er utviklet i samarbeid med de norske teknologiselskapene Agens og Aptoma, og  ble lansert i april 2014. Den finnes både for iPad, iPhone og Android-enheter.

  • Som kjent er det mange tusen mediepriser i verden, og dermed mange vinnere også. Medier24 har kan hende ikke den fulle oversikt over norske prisvinnere mandag kveld. Vi kommer muligens tilbake med flere prisvinnere senere. Fornærmede redaktører bes ta kontakt på gard@medier24.com.
Til toppen