Distriktsdirektør Grethe Gynnild Johnsen i NRK.

NRK ansetter riksreportere i hele landet, setter tydeligere distriktsmål på TV og radio - og flytter flere sendinger ut

Slik skal NRK løfte mer innhold fra hele Norge - til hele Norge, forteller distriktsdirektør Grethe Gynnild Johnsen i NRK. – Dette har vi etterspurt, svarer Nordlys-redaktør.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

NRK skal løfte mer innhold «fra hele landet, til hele landet» og det gjøres i samarbeid mellom Distriktsdivisjonen og Nyhetsdivisjonen.

Målet er at flere nyheter fra distriktet skal inn i radio- og TV-produktene som Dagsnytt og Dagsrevyen, samt NRK.no - for å nevne noe, forteller distriktsdirektør Grethe Gynnild-Johnsen til Medier24:

Dette er kjempestas. Det er ikke det at vi ikke har gjort det før, men vi ønsker å være mer synlig og bredere i tilbudet - både internt og eksternt - og i samarbeid med andre mediehus, sier hun og fortsetter:

Vi har høye ambisjoner om å få til mer innhold fra hele landet - til hele landet. Derfor har vi satt i verk en rekke tiltak, sier Gynnild-Johnsen og ramser opp:

 

  • Under nyhetssjef distrikt på Marienlyst er det opprettet to stillinger som reportasjeleder - som skal løfte mer av distriktsstoffet i nasjonale sendinger.
  • NRK-regionene har etablert egne grupper for undersøkende journalistikk, som skal sørge for mer dybde fra distriktet.
  • Alle regionene får nå egen riksreporter. Foreløpig er sju tilsatt.
  • Oppstart 2. januar for programmet Norge Nå, som skal gå på NRK 1 fire kvelder i uka fra 20:25-20:55, 35 uker i året med 140 aktuelle sendinger fra hele Norge.
  • Flere av de nasjonale sendingene skal ut i landet oftere (som Debatten og Dagsnytt 18 for eksempel).
  • Man vurderer om distriktskontorene skal ta eget nasjonalt sjangeransvar for typiske blindsoner i journalistikken (foreløpig i startfasen).

Alle avdelinger har nasjonale mål

Gynnild-Johnsen forteller at hvert enkelt distriktskontor har egne mål om hvordan de skal nå ut nasjonalt og det gjelder spesielt digitalt.

For NRKs distriktsdivisjon og NRK Sapmi, har de egne mål om å levere 40 prosent av alle oppdateringsnyheter på nasjonale flater gjennom døgnet, sier direktøren.

- NRK fikk kritikk i fjor for å speile for lite av landet. Er det dette man svarer på nå?

- Nei, absolutt ikke. Dette har jeg og Alexandra (Beverfjord, nyhetsredaktør) og mange andre i NRK jobbet med i lang tid. Men vi har lyst til å ha mer viktigere nyheter fra hele landet, så derfor har vi satt igang en større og mer systematisert satsing - på blant annet mer fordypende journalistikk.

- Vi vet at det er journalistiske blindsoner der ute og våre kommersielle konkurrenter har økonomiske utfordringer, og da er det vår plikt å ta ansvar for disse. Derfor er vi også i dialog med mange mindre mediehus. Derfor sier vi også at hvis noen har gode ideer til dokumentarer eller andre ting som kan bidra til mangfold, så er vi mottakelig for det, avslutter hun.

HELGE NITTEBERG, sjefredaktør i Nordlys.

- Dette høres lovende ut

Sjefredaktør Helge Nitteberg i Nordlys har vært en av de sterkeste kritikerne mot NRK og at har gjentatte ganger fortalt at han synes resten av Norge speiles for dårlig i de nasjonale flatene.

Han får oppramset tiltakene NRK nå gjør og synes ambisjonene høres lovende, spennende og positive ut:

- Dette høres veldig bra ut og det blir spennende å se hvordan det materialiserer seg. At NRK har ambisjoner fra hele landet - til hele landet, er noe vi har etterspurt. Så jeg er spent på hvordan det blir. Jeg er overbevist om at det er mye gode og viktige historier fra distriktet, som kan fortelles til et nasjonalt publikum. Ikke minst fra Nord-Norge, sier han og fortsetter:

- Det er også veldig positivt at de nå tenker å dekke de journalistiske blindsonene i større grad og sette ut sjangeransvar til distriktskontorene. Ambisjonene høres bra ut, så vi heier på mangfoldet, avslutter han.

Powered by Labrador CMS