Etikkredaktør Per Arne Kalbakk i NRK.
Etikkredaktør Per Arne Kalbakk i NRK. (Foto: Erik Waatland)

NRK ble slaktet for kaninslakt - og legger seg langflat etter kritikken mot «Alt for dyra»

(KRINGKASTINGSRÅDET): – Vi bommet, ga et skeivt inntrykk av bonden og beklager på det sterkeste, sier etikkredaktør Per Arne Kalbakk.

Programmet Alt for dyra, med programleder Magnus Brenna Lund i spissen, har fått massiv kritikk i etterkant.

I programmet fikk publikum møte folk og dyr som er litt over gjennomsnittet opptatt av kjæledyr.

Kringkastingsrådet har fått flere klager fra folk som reagerer på hvordan de fremstilte bonden og dyreholdet.

I programmet får seerne se kaninoppdretter Leif Opsund fra Sarpsborg. I innsalget av programmet fokuserte NRK på at kaninene som ikke når opp i konkurranser, blir spist.

Dette, sammen med en slaktescene, skapte rabalder og gjorde at NRK fikk mange reaksjoner.

Programleder Magnus Brenna-Lund i serien Alt for dyra på NRK. (Foto: NRK)
Programleder Magnus Brenna-Lund i serien Alt for dyra på NRK. (Foto: NRK) Foto: NRK

Legger seg flat

Debatten havnet også i Kringkastingsrådet torsdag. Der tok flere rådsmedlemmer ordet og uttalte at de støttet klagerne.

Etikkredaktør Per Arne Kalbakk i NRK sier redaksjonen og NRK legger seg langflat etter kritikken.

– Noen ganger bommer man, dessverre. Vi må bare innse at fremstillingen vår av kaninbonden var uriktig og ga et skeivt bilde av det han driver med. Dette fremstilte vi feil ved måten vi lagde og klippet den første episoden av serien.

– Når man lager et program for folk som er glad i dyr og får en haug med reaksjoner fra folk om at vi framstiller dyrehold på en uverdig måte, har vi bomma, sier han. 

NRK sier de har gjort flere grep for å forsøke å rette opp inntrykket og tabben sin.

– Redaksjonen har vært i tett kontakt med hovedpersonen og valgte å gjøre omredigeringen av den første episoden for å gjøre den mindre skeiv og gi et riktigere bilde. Vi har også gjort nye opptak med hovedpersonene som vi tar med i de påfølgende episodene og håper at vi med disse grepene kan rette opp skaden og belastningen vi har påført hovedpersonen.

Flere medienyheter? Følg oss på Facebook:

Har endret programmet

Etter at kritikken sto på som verst, har NRK gått en ekstra runde internt. I deres TV-spiller står det nå i beskrivelsen av programmet «Alt for dyra»:

NRK har valgt å omredigere denne episoden av «Alt for dyra» på noen punkter etter første utsendelse, ut fra en vurdering av at redigeringen av en sekvens utsatte en medvirkende for reaksjoner som vedkommende opplevde som en personlig belastning. Scenen som er omredigert illuderte en slaktesituasjon innen kaninoppdrett. Vi ser i ettertid at vår framstilling av kaninoppdretter Leif Opsunds virksomhet ga et ufullstendig bilde av hvordan dyrene faktisk behandles, og at noen av klippene bidro til et inntrykk det ikke er grunnlag for.

LES OGSÅ fra Kringkastingsrådet torsdag: 

– NRK har også et demokratisk oppdrag. Vi skal vise hva som er rett og galt, sier Thor Gjermund Eriksen til anklagene om ubalansert Trump-dekning

Skarp kritikk mot P3s islamkritiske eksperiment. Vebjørn Selbekk kaller den «en sammensausing av islamkritikk og muslimhat»

Til toppen