NRKs Afrika-korrespondent møtte jenta i Nigeria i fjor høst.
NRKs Afrika-korrespondent møtte jenta i Nigeria i fjor høst. (Foto: Faksimile fra NRK.no)

NRK brøt ikke god presseskikk da de identifiserte en 11 år gammel jente som tok av seg bombebeltet og unnslapp Boko Haram

Ble klaget inn for manglende hensyn til konsekvenser for barnet, men PFU gikk god for Dagsrevyens reportasje.

Pressens faglige utvalg konkluderte tirsdag med at NRK ikke brød god presseskikk da Dagsrevyen søndag 15. oktober brakte et lengre nyhetsinnslag fra Nigeria. 

Her møter vi blant annet en 11 år gammel jente som hadde unnsluppet et selvmordsoppdrag for terrororganisasjonen Boko Haram. Jenta blir presentert med fornavn og et lengre videointervju.

NRK ble klaget inn til PFU av en seer - Margit Steinholt - som mener jente umulig kunne forstå hva hun var med på, og anførte at NRKs korrespondent misbrukte sin rolle som journalist.

Klager mente videre at jenta er så ung at hun ikke kan «overskue hva hennes opptreden i internasjonale medier kan bety for hennes framtid», og at NRK har utsatt henne for mulig framtidig hevn fra Boko Harem.

I sitt tilsvar avviste NRK brudd på god presseskikk, og viser til grundige vurderinger av mulige konsekvenser. Redaksjonen svarer at man normalt ikke identifiserer barn i denne sammenheng, og at det må helt spesielle forhold til.

- Noen ganger må denne hovedregelen veies opp mot allmenne informasjonsbehov om grusomheter som ellers kan være vanskelige for publikum å forstå og ta inn over seg konsekvensene av – dette gjelder særlig når mediene skal rapportere om konsekvensene for sivilbefolkningen av krig, konflikt og katastrofer, heter det i tilsvaret.

Og her er PFU enig med NRK. Utvalget understreker at dette er en vanskelig sak og at man vanskelig kan garantere at saken ikke vil føre til noen konsekvenser. I utvalgets uttalelse understrekes det at jenta også har rett til varsomhet, og i en digital verden er det ikke langt fra Norge til Nigeria.

Men samtidig: 

- Hun gir ansikt til verdens forferdelighet på en sak av stort alvor, heter det avslutningsvis i PFUs uttalelse.

Til toppen