I alt elleve personer fra organisasjonen Den nordiske motstandsbevegelsen NMR er anmeldt for hets mot en folkegruppe i Sverige, ifølge NRK.. Dette bildet viser demonstranter fra samme gruppering i Gøteborg tidligere i år.
I alt elleve personer fra organisasjonen Den nordiske motstandsbevegelsen NMR er anmeldt for hets mot en folkegruppe i Sverige, ifølge NRK.. Dette bildet viser demonstranter fra samme gruppering i Gøteborg tidligere i år. (Adam Ihse / TT / NTB scanpix)

NRK: Elleve personer anmeldt for nazihilsen i Brennpunkt-filmen «Rasekrigerne»

I alt elleve personer fra organisasjonen Den nordiske motstandsbevegelsen NMR er anmeldt for hets mot en folkegruppe i Sverige, ifølge NRK.

Årsaken er at de gjorde en nazihilsen i Brennpunkt-dokumentaren «Rasekrigerne», melder rikskringkasteren.

I Sverige kan dette være ulovlig siden det faller inn under forbudet mot diskriminerende og hatefulle ytringer, som kalles hat mot folkegruppe.

Hendelsen som har utløst anmeldelsene skjedde under et NMR-arrangement i Falun 1. mai i år. Det ble filmet og vist i dokumentarfilmen, som NRK sendte 6. desember.

Flere personer er tidligere dømt for å ha brukt denne hilsenen i Sverige, enten alene eller i kombinasjon med andre nazi-uttrykk.

Det var et tjuetalls norske deltakere til stede på arrangementet i Falun, men alle de anmeldte er svenske statsborgere.

Den svenske foreningen Juridikfronten står bak anmeldelsene.

– De siste årene har loven om hets mot folkegruppe blitt strengere, for å kunne straffe nazistiske grupper og deres interne radikalisering, sier Robin Enander i foreningen.

Brennpunkt-dokumentaren er vedlagt som bevis for det foreningen mener er ulovlig.

Til toppen