Denne lå på forsiden av NRK.no fredag morgen.
Denne lå på forsiden av NRK.no fredag morgen.

NRK har smittevern-annonser fra Helse­direktoratet

På fronten av NRK.no har Helsedirektoratet publisert annonser med informasjon om smitteverntiltak og status i Norge nå.

NRK er vanligvis annonsefritt, men i henhold til smittevernloven kan myndigheter bruke mediene til å gi informasjon til befolkningen i en kritisk situasjon. 

Det gjør det nå – med situasjonen rundt korona-viruset.Annonsen går til Helsenorge.noJournalisten omtalte saken først. 

NRKs redaktør for direktelinjen, Espen Olsen-Langfeldt, sier til Medier24 at de har fått beskjed fra myndighetene om å sende annonsene.

– Norske helsemyndigheter har hjemmel i smittevernloven til å be oss om å sende disse annonsene og Helsedirektoratet har bedt oss om å gjøre det.  Derfor gjør vi nettopp det, sier han til Medier24 og legger til:

– Annonsen er også plassert i slutten av Dagsnytt, digitalt på nett og det var en melding klokken 18.59 torsdag, altså rett før Dagsrevyen. 

Paragrafen i smittevernloven som gir grunnlag for dette lyder som følger: 

«Ved et alvorlig utbrudd av allmennfarlig smittsom sykdom kan departementet eller Helsedirektoratet pålegge ethvert innenlandsk massemedium å ta inn meldinger til hele befolkningen eller avgrensede grupper av den. Den som har formidlet en melding etter bestemmelsen, har krav på vederlag. En klage har ikke utsettende virkning for iverksetting av vedtaket.»

Det betyr at denne bestemmelsen ikke bare gjelder NRK, men også andre massemedier. 

Medier24 har tidligere omtalt NRKs rolle i norske kriseberedskap. At NRK bidrar til å sikre krisekommunikasjon til befolkningen, betyr blant annet at regjeringen har rett til å bruke NRK som til å nå ut til befolkningen ved behov. 

– Det kan være ulike situasjoner, som for eksempel en opptrappingsfase mot en eventuell krig med høynet beredskap eller andre hendelser som høyner beredskapsnivået i Norge, sa sikkerhetssjef Øyvin Vasaasen til Medier24 i desember. 

I desember sa Vasaasen også at de formuleringene i sikkerhetsloven vi da skrev om  ikke har vært tatt i bruk tidligere. 

Saken oppdateres

Til toppen