Radioteatersjef Gunhild Nymoen i NRK.
Radioteatersjef Gunhild Nymoen i NRK. (Bilde: NRK)

NRK lager hørespill om 22. juli: – Jeg opplever at det er en viktig del av NRKs og Radioteatrets oppdrag å stille spørsmål

Hvordan var det mulig for en mann i en varebil å kjøre inn i Regjeringskvartalet og sprenge av ei bombe, for så å drepe på Utøya? Det skal NRK Radioteateret stille seg i et nytt hørespill, forteller Gunhild Nymoen i NRK.

Hvordan var det mulig for en mann i en varebil å kjøre inn i Regjeringskvartalet og sprenge av ei bombe, for så å drepe på Utøya? Et nytt hørespill fra NRK Radioteatret stiller spørsmål ved akkurat det, opplyser statskanalen i en pressemelding.

De lager nå hørespillet «22. juli Hvordan kunne det skje?», som handler om manglende evne og vilje i det byråkratiske og politiske livet i Norge til å gjøre de investeringene og ta de forholdsregler som burde ha vært gjort for å hindre det fatale som skjedde 22. juli.

Manuset er skrevet av Mathias Calmeyer, og handlingen starter ti år før terrorangrepene 22. juli i Norge. Hørespillet setter søkelyset på terrorberedskap i Norge etter 11. september i New York, opplyser NRK i meldinga.

Serien støtter seg i stor grad på den kritikken som fremkommer i Gjørv-kommisjonens rapport 2012, men også på andre bøker og artikler om temaet, forteller radioteatersjef Gunhild Nymoen.

– Jeg opplever at det er en viktig del av NRKs og Radioteatrets oppdrag å stille spørsmål ved og belyse viktige hendelser i vår samtid, sier Nymoen.

– Underveis i arbeidet med manus har vi vært i kontakt med Støttegruppa 22. juli samt AUF, som har fått informasjon om prosjektet. Det er ikke kommet noen innvendinger. De opplever konseptet som bra og mener vi trenger mer fokus på beredskapen, sier Nymoen.

Handlingen går ut på at en mann får i oppdrag å sikre Norge mot terror. Fra 2001 til 2011 kjemper han for økt bemanning, opprustning av utstyr og stenging og sikring av bygg, men føler at det treneres hele tiden.

Hørespillet forklarer det som Gjørv-kommisjonen kaller "dårlig ledelseskultur i beredskap og justissektoren".

Serien forsøker også å diskutere hvilket ansvar vi har for at en slik hendelse ikke skal skje igjen, opplyser NRK i meldinga.

Til toppen