Yama Wolasmal og Rima Iraki
Yama Wolasmal og Rima Iraki (Foto: NRK)

NRK-profiler om rasisme: – Viktig at det ikke ties i hjel

- Vi er hardhudet som journalister, men selv om mye preller av og man takler det, er det viktig at det ikke ties i hjel og bagatelliseres, sier Dagsrevyen-anker Rima Iraki til Dagbladet.

For noen dager siden delte NRK-programleder Fredrik Solvang en klage på han, sendt inn til Kringkastingsrådet, på Twitter.

I klagen kommer klageren med en rekke nedsettende kommentarer om Solvang og «østlige mennesker». Blant annet skriver klageren: 

«Solvang er adoptert som baby fra Sør-Korea. Ser man generelt på østlige mennesker kan de ofte være veldig repeterende og pågående i sin intensjonelle iver etter å få fram sitt poeng. Kanskje må man søke i genene for å finne svar på Solvangs oppførsel i debattene». 

Solvang har selv vært ute i Dagbladet og fortalt at han blir lei seg, og at det er viktig at den typen ytringer ikke ties i hjel. Klageren selv har beklaget innholdet i klagen overfor Dagbladet

 

– Viktig at det ikke ties i hjel

I Dagbladet i dag deler en rekke andre NRK-profiler med minoritetsbakgrunn sin erfaringer med rasisme og hets. 

Yama Wolasmal er Dagsrevyen-anker, og forteller til Dagbladet at han også har møtt liknende holdninger gjennom sin tid som journalist og programleder - og at det er viktig at «slike holdninger blir motsagt». 

– Det groveste angrepet kom da jeg byttet jobb fra TV 2 til NRK i fjor. Da skrev en enkeltperson et fake news-innlegg om meg i en innvandringsfiendtlig gruppe. Der ble det hevdet at jeg fikk sparken i TV 2, angivelig for seksuell trakassering. NRK, som jo er «Allahs rikskringkasting», hadde ansatt meg på tross av dette, sier han til Dagbladet. 

Dagsrevyen-kollegaen til Wolasmal, Rima Iraki, forteller at hun ikke har anmeldt trusler eller hets, men at det til tider kan være tungt å få nedsettende kommentarer på at det «ikke er noen etnisk norske som leder Dagsrevyen», for eksempel hvis hun og Wolasmal er makkere. 

- Vi er hardhudet som journalister, men selv om mye preller av og man takler det, er det viktig at det ikke ties i hjel og bagatelliseres. Det er flott at han er ærlig om at han blir lei seg, selv om han har vært i en storm før, sier hun til Dagbladet. 

Til toppen