Lilla Sølhusvik skal tilbringe sommeren på sjøen (Foto: Privat).
Lilla Sølhusvik skal tilbringe sommeren på sjøen (Foto: Privat).

Sommerpraten

NRK-programlederen: – Eurovision-avstemmingen gjorde vondt

Politisk kvarter-programleder Lilla Sølhusvik synes at MGP-trøbbelet er det flaueste som har skjedd hittil i år.

«Sommerpraten» stiller Medier24 en rekke personer i og tett på mediebransjen spørsmål om hva de gjør i sommer.

Neste kvinne ut er journalist Lilla Sølhusvik i NRK.


– Hvordan oppsummerer du første mediehalvår 2020?

– Vilt. Historisk. I januar prøvde vi i Politisk kvarter og våre kommentatorer å få til et seminar i Brussel. Men det skjedde jo så forferdelig mye hele tiden, med trygdeskandale, regjeringsbråk og Syria-barn som skulle hjem.

– Vi fikk presset inn noen dager i Brussel etter at Frp gikk ut av regjeringen, og tenkte at nå var det vel litt roligere tider på gang.  Så kom koronaen, og vi har jo aldri vært med på noe som ligner. Nå er det knapt noen som snakker om NAV-saken, og de færreste husker hvorfor Frp gikk ut av regjering.  

– Hva er årets flause til nå?

– Eurovision-avstemmingen gjorde vondt. Det var 60-årsjubileum og topp stemning i Trondheim. Et svært lag med NRKs beste folk på store arrangementer var involvert i den sendingen, og så skar alt seg under avstemmingen. Det beste jeg kan si om det, er at NRK Oppdatert lagde en kjempegod podkast om hva som skjedde i kulissene. Anbefales.

– Hvilken bransjeperson har imponert deg i år?

– Tone Sofie Aglen i VG imponerer meg. Hun har gode politiske analyser, og hun er alltid godt forberedt. Samtidig har hun en varme og en klokskap som gjør at hun er morsom å lese uten at hun bikker over i raljering og latterliggjøring. Jeg liker den stilen.  

– Hva gjør du i sommer?

– Det blir fire uker på sjøen – som vanlig. Først på Feøy utenfor Haugesund, der faren min har bygget ei hytte som ligger på brygga. Så skal vi ha tre uker i en seilbåt som vi deler med venner. Vi har pleid å seile langs svenskekysten og i Danmark, men i år skal vi endelig prøve oss på Vestlandet. Satser på at finværet holder seg. 

– Hvilke medievaner tar du med deg på ferie?

– Om sommeren gjør vi det enkelt. En radio må alltid med, men det blir mindre Alltid Nyheter, og mer musikk, reiseradio og sommerportretter i P2. Jeg leser nettaviser på mobilen, og scroller meg gjennom NTB-appen innimellom. Papiraviser og tv må vente til høsten.

– Hva er den største tabben du har gjort som sommervikar? Om du aldri har vært sommervikar: Hva er den største tabben du har gjort på jobb?

– Jeg husker ikke når på året det skjedde, men jeg var helt ny i Dagsnytt. Et privatfly styrtet, og jeg fikk beskjed om å ringe til det lille selskapet som eide det for å høre hvem som var om bord. I andre enden var en kvinne som knapt klarte å si en setning.

– Til slutt forsto jeg at mannen hennes hadde vært med i flyet. Da sa jeg til henne det jeg hadde lest på NTB – at alle passasjerene om bord hadde overlevd. Hun knakk helt sammen, og jeg klarte på et vis å avslutte samtalen.

– Men dagen etter – jeg husker jeg satt på lesesalen – fikk jeg høre at eieren av selskapet var omkommet. Det var skrekkelig. Jeg var så redd hun trodde jeg løy for å få ut mer info. Jeg sendte et kort til enken og beklaget, og fikk heldigvis et fint kort tilbake. 

– Hva er ditt beste råd til årets sommervikarer? 

– Ikke tenk du skal lage årets skup. Lag heller mange saker. Kast deg ut i det. Vær ydmyk, og benytt deg av den luksusen det er å kunne spørre om alt fordi du er ny. Pass på å få prøvd deg på mest mulig. 

Til toppen