Bahare Viken jobber som programleder og vaktsjef i NRK Nyheter (Foto: Privat)

Sommerpraten

NRK-programlederen skulle stille ett siste spørsmål til helsedirektøren. Det gikk ikke så bra

– Jeg merket at dette ikke var riktig spørsmål å stille, forteller NRK-programleder Bahare Viken i Sommerpraten.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

«Sommerpraten» stiller Medier24 en rekke personer i og tett på mediebransjen spørsmål om hva de gjør i sommer.

Neste kvinne ut er programleder og vaktsjef Bahare Viken i NRK Nyheter.

– Hvordan oppsummerer du første mediehalvår 2020? 

– Kaotisk, historisk og lærerikt. Først brann i Australia, så en global pandemi og nå demonstrasjoner over hele verden. Når man tenker over det kan det først virke helt krise, men jeg tror dette er tre store hendelser som hele verden kommer til å lære ekstremt mye av alt som har skjedd hittil i år. Jeg håper og tror vi kommer til å bli bedre på klima, samhold og menneskeverd. Det er egentlig bare opp til oss selv. Om vi vil lære noe av det greiene her, eller ikke. 

– Hva er årets flause til nå? 

– Dessverre er det litt klisjé å svare dette, men det må bli Trump sin Twitterkonto. Der er hver dag en flause. Det er mulig Kanye West overtar stafettpinnen nå som han skal stille som presidentkandidat. 

– Hvilken bransjeperson har imponert deg i år? 

– Tror jeg har dette svaret til felles med veldig mange andre i Norge, for det må nok bli Fredrik Solvang. Jeg var så heldig å få være medprogramleder sammen med han i en episode av Debatten og fikk virkelig erfare hvor flink han og resten av teamet er. Dyktig, ekstremt hyggelig og leken gjeng som ikke er redd for å utfordre eller teste noe nytt.

– Hva gjør du i sommer? 

– I skrivende stund sitter jeg i en van og nyter utsikten over Lovatnet. Jeg og en venninne er på roadtrip i en slags hyttebil med både seng, sofa og et lite kjøkken inni, som vi skal kjøre rundt i en ukes tid. Først oppover mot Ålesund, så sørover mot Kristiansand, og så langs kysten tilbake til Oslo.

– Hvilke medievaner tar du med deg på ferie? 

– Jeg er egentlig skikkelig dårlig på å legge fra meg jobb, og har alltid Mac-en med meg på tur. Har ikke brukt den til annet enn Netflix foreløpig, så satser på at det forblir slik. Når man jobber med nyheter blir mye av jobben naturlig en del av hverdagen ellers også, så det blir naturlig å opprettholde vaner som å sjekke alle nettaviser og sosiale medier flere ganger om dagen.

– Bare fordi jeg har lyst og for å ikke henge for lenge etter når jeg kommer tilbake på kontoret etter ferien, ser jeg også alt av innhold som redaksjonen min legger ut på nrk.no, Snapchat og YouTube, men jeg vil tørre og påstå at jeg ville gjort det uavhengig av om jeg jobbet der eller ikke.

 – Hva er den største tabben du har gjort på jobb?

– En tabbe jeg nylig gjorde, var at jeg klarte å spørre helsedirektøren om hvordan korona kommer til å påvirke boligprisene under en av Q&A-ene vi har hatt med Helsedirektoratet under koronasendingene på NRK1. Jeg var egentlig ferdig med å stille alle spørsmålene jeg hadde planlagt, men fikk plutselig beskjed på øret under direktesendingen at jeg likevel måtte finne ett siste spørsmål for å få tiden til å gå opp.

– Da begynte jeg automatisk å lese opp det nyeste spørsmålet som hadde kommet inn på NRK svarer-siden der vi vanligvis henter spørsmål til sendingene, og det var da et spørsmål om boligprisene. Jeg merket i det jeg leste det opp at dette ikke er riktig spørsmål å stille til helsedirektøren, for han har så klart ikke noe med det å gjøre, men han svarte heldigvis pent og høflig for seg. Det ble siste spørsmål for den sendingen.

– Hva er ditt beste råd til årets sommervikarer?

– Bruk den første tiden til å observere, sluke til deg læring og finne ut hvem du er i din redaksjon. Ta den plassen du vil ha, og bruk hver eneste dag til å bevise at det er behov for akkurat deg og den plassen.

– Ta initiativ, snakk høyt, si hva du mener, ikke vær redd for noe eller noen og foreslå idéer som er annerledes og til og med kanskje føles rare og dumme. Du får mest sannsynlig et ja 9 av 10 ganger, og hvis ikke, så prøver du bare på nytt.

– Dette hørtes veldig egoistisk når jeg leste gjennom det jeg nettopp har skrevet, så jeg må så klart legge til at man alltid må heie på andre også. Det er en selvfølge. Men husk at det er lov til å heie på seg selv og! 

Powered by Labrador CMS