Ole Rolfsrud og Hilde Yvonne Smelror, Christian Strand  og Silje Nordnes, Hans Olav Brenner og Jenny Skavlan,  Martin Giæver og Nadia Hasnaoui, Nicolay Ramm og Jeannette Platou, Rune Nilsson og Torfinn Borkhus og Ida N. Rasch, Haddy N'jie og Mikkel Niva (bak i vindu) under presentasjon av programlederne til Sommeråpent 2017  NRK,  på perrongen ved Lørenskog stasjon.Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Ole Rolfsrud og Hilde Yvonne Smelror, Christian Strand og Silje Nordnes, Hans Olav Brenner og Jenny Skavlan, Martin Giæver og Nadia Hasnaoui, Nicolay Ramm og Jeannette Platou, Rune Nilsson og Torfinn Borkhus og Ida N. Rasch, Haddy N'jie og Mikkel Niva (bak i vindu) under presentasjon av programlederne til Sommeråpent 2017 NRK, på perrongen ved Lørenskog stasjon.Foto: Berit Roald / NTB scanpix (Bilde: Roald, Berit)

NRK rullet frem Sommertoget og de nye programlederne

Tirsdag var det tjuvstart for NRKs nye storsatsing skinnelangs til sommeren. Da rullet Sommertoget inn på Lørenskog stasjon.

  • Endret

Turen var kommet til å presentere årets programledere for «Sommeråpent», som i likhet med Reiseradioen mønstrer på Sommertoget til NRK. Det begynner å tråkle seg landet rundt gjennom fra 27. juni – en reise som TV-seerne også kan følge minutt for minutt.

Og de nye «Sommeråpent»-programlederne gledet seg – alle sammen:

– Vi får æren av å åpne det, sier Jeannette Platou, «Brennpunkt»-programlederen som seilte på Mjøsa med Sommerbåten i fjor, og skal ha hånd om første togtur sammen med Nicolay Ramm. Hun sier til NTB at hun har lengtet tilbake. Hvorfor?

– For å møte folkene. Det er en enorm varme som strømmer mot deg når du ankommer.

Jenny Skavlan skal lose sommerens TV-seere fra Steinkjer til Åndalsnes. Hun husket ikke navnene, men det gjorde medprogramleder Hans Olav Brenner.

Dette er programlederne for «Sommeråpent»

* Uke 26 – Bodø – Steinkjer: Nicolay Ramm og Jeannette Platou

* Uke 27 – Steinkjer – Åndalsnes: Hans Olav Brenner og Jenny Skavlan

* Uke 28 – Åndalsnes-Røros: Stian Sandø og Ida N. Rasch

* Uke 29 – Røros – Eidsvoll: Silje Nordnes og Christian Strand

* Uke 30 – Eidsvoll- Voss: Haddy Njie og Mikkel Niva

* Uke 31 – Voss – Notodden: Martin Giæver og Nadia Hasnaoui

* Uke 32 – Notodden – Vennesla: Hilde Yvonne Smelror og Ole Rolfsrud

* Uke 33 – Vennesla – Sarpsborg: Rune Nilsson og Torfinn Borkhus

– Han er bedre i geografi enn meg! Jeg gleder meg til å jobbe live hver kveld i en uke. Det er også gøy å være en stor gjeng på tur, vi vurderer å bo ombord på toget – slik halvparten av mannskapet gjør – for å få hele leirskolefølelsen, sier Skavlan, som bemanner toget den andre uken.

 

Mange nye

Det er mange nye fjes i programledergjengen som NRK presenterte tirsdag, og det synes en av dem – komikeren Mikkel Niva, som debuterte på NRK med fjorårets «Julemorgen» – er bra.

– Jeg tror det er bra med litt ungt blod. Jeg gleder meg til to ting: Det ene er å reise rundt og møte folk, og det andre er å få jobbe med Haddy, sier han om sitt kommende samspill med den drevne programlederen.

Martin Giæver og Nadia Hasnaoui under presentasjon av programlederne til Sommeråpent 2017 NRK, på perrongen ved Lørenskog stasjon.Foto: Berit Roald / NTB scanpix.
Martin Giæver og Nadia Hasnaoui under presentasjon av programlederne til Sommeråpent 2017 NRK, på perrongen ved Lørenskog stasjon.Foto: Berit Roald / NTB scanpix. Foto: Roald, Berit

– Jeg har vært programleder både på Sommerbåten og på Operataket, og blir Sommertoget som dem, blir det en sammenhengende folkefest. Det er på tide at innlandsfolket får sitt nå, smiler Haddy Njie, og beskriver det som «rørende» når NRK-båten klappet til nye kaier og ble tatt imot av korps og karateklubber og barnehager.

– Det er så mange gode historier, sier Haddy Njie, som er skjønt enig med Mikkel at de har fått en flott strekning: Fra Hadeland og over Finse til Bergen. Hun er imponert over mengden folk som er involvert, og hvor mye planlegging som ligger bak.

– Det er lagt utrolig stor vekt på sikkerheten, sier hun.

Det kan en kar med uniformslue som står et stykke unna NRK-oppstyret, skrive under på – der han nikker mot kjøreledningen og sier at det gjelder å ikke jobbe over togtaket. Lokomotivfører Tor Klyve har ført Sommertoget på dagens korte reise, og skal også ta det tomme toget opp til Bodø – der startskuddet går for sommersendingen om fire uker – og sørover igjen til Åndalsnes.

– Hvor ofte får man sjansen til noe slikt, smiler den sindige lokomotivføreren.

 

– Alle har en historie

En annen programlederveteran ombord på Sommertoget-sendingen er Nadia Hasnaoui – og det med dobbeltrolle: Hun skal både være programleder en uke, samtidig som hun er prosjektleder for hele «Sommeråpent»-delen.

– Det å være programleder er det morsomste jeg gjør! Men jeg har alltid vært interessert i hele prosessen. Jeg har aldri likt å komme til dekket bord, også som programleder liker jeg å være med på å snekre bordet først. Jeg elsker logistikk, og det er fantastisk morsomt å være del av en sånn maurtue, sier Nadia til NTB.

Haddy N'jie og Mikkel Niva under presentasjon av programlederne til Sommeråpent 2017 NRK, på perrongen ved Lørenskog stasjon.Foto: Berit Roald / NTB scanpix.
Haddy N'jie og Mikkel Niva under presentasjon av programlederne til Sommeråpent 2017 NRK, på perrongen ved Lørenskog stasjon.Foto: Berit Roald / NTB scanpix. Foto: Roald, Berit

NSB har jobbet med å finne kjørerute for NRK-toget i et år, for å dekke landet. Dermed får 40 jernbanestasjoner i 17 fylker besøk i løpet av de åtte ukene med sending. Det slår an: I følge Hasnaoui ligger «Sommeråpent»-tallene på 500-600.000 seere i snitt.

– Det er veldig bra med tanke på at det er sommer! Folk er glade i «Sommeråpent», derfor gjelder det ikke å tulle for mye med prosjektet, sier hun og legger inn en oppfordring til folk om å sende inn gode tips til intervjuobjekter og temaer til redaksjonen.

– NRK har et ansvar for å samle landet om det vi lager, og begeistre mange. En god sak for «Sommeråpent» handler om de gode historiene. Alle mennesker har en historie! Vi jakter ikke kjendiser langs toglinjen, vi leter etter folk fra stedene vi besøker, for å lirke ut historiene deres.

Nadia Hasnaoui sier til NTB at hun som prosjektleder liker å være med på å påvirke innholdet, som gjerne kan være variert.

– Som programleder kan vi ha en dyp samtale, eller tulle og leke. Gå fra lokale mattradisjoner til å snakke med en som har opplevd noe vondt og trist. Substans med løs jakke, kaller vi det.

Til toppen