Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen og NRK vil gjøre programmer tilgjengelig på nett, og forhandler nå hardt meg regissører.
Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen og NRK vil gjøre programmer tilgjengelig på nett, og forhandler nå hardt meg regissører. (Bilde: Ruud, Vidar)

NRK setter hardt mot hardt for å kunne bruke programmer til evig tid - sier opp tariffavtale med regissører

Vil ikke ansette fagorganiserte i Norsk sceneinstruktørforening. - Lockout, svarer fagforeningen.

– Dette er rett og slett en lockout fra statskanalen. Det er helt forkastelig, sier styreleder Johan Osuldsen i Norsk sceneinstruktørforening til Klassekampen.

Norsk Filmforbund og Norske Filmregissører, som har forholdt seg til samme avtale, støtter opp om protesten.

I januar i fjor sa NRK opp tariffavtalen med foreningen, som også organiserer mange av landets regissører. Striden omhandler opphavsrettighetene regissørene har til egne produksjoner og ble behandlet i arbeidsretten i april i år.

Dommen slo fast at NRKs forsøk på å oppheve tariffavtalen ikke var gyldig.

Statskanalen har på nytt sagt opp avtalen, men denne gangen på korrekt måte.

I dagens regiavtale må NRK betale et tillegg til opprinnelig vederlag dersom kanalen vil at programmet skal være tilgjengelig for publikum ut over det som er avtalt. Tillegget beløper seg til 15 prosent av regissørens lønn for hver ekstra måned.

NRK krever å kunne kjøpe ut regissørens rettigheter for evig tid, for en engangssum.

– Regissørenes krav var så langt unna NRKs krav at det ikke var noen vits i å diskutere noen ting. Enten kan man gå inn og ta oppdrag som frilanser, eller så kan man bli midlertidig ansatt i NRK med de tariffavtalene vi har i dag med for eksempel Norsk Journalistlag, sier statskanalens dramasjef Ivar Køhn.

Til toppen