THOR GJERMUND ERIKSEN, kringkastingssjef.
(Arkivfoto: Terje Bendiksby / NTB scanpix)
THOR GJERMUND ERIKSEN, kringkastingssjef. (Arkivfoto: Terje Bendiksby / NTB scanpix) (Bilde: Terje Bendiksby, NTB Scanpix)

NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen sier lisensfrys betyr at kanalen må kutte over 100 millioner kroner neste år

- Dette får konsekvenser for tilbudet, mener kringkastingssjefen.

Regjeringen foreslår at NRK-lisensen ikke økes neste år, men blir stående på 2577 kroner uten moms.

Med moms er lisensen på 2834,70 kroner.

Kulturdepartementet mener det ikke er nødvendig å øke kringkastingsavgiften, siden den har økt mer enn prisstigningen de siste ti årene.

I tillegg har antall lisensbetalere økt med om lag 227.000 siden 2006, går det fram av forslaget til statsbudsjett.

I en melding fra NRK reagerer kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen på lisensfrysen:

- En forutsigbar og langsiktig finansiering av NRK er viktig for å sikre produksjon av norsk innhold i en situasjon der de globale medieaktørene bare blir sterkere og sterkere.

Han hadde på forhånd bedt om 30 kroner mer neste år.

- NRK har ikke bedt om så lav lisensøkning på flere tiår. I de 30 kronene lå det inne en effektivisering på over 50 millioner kroner. I tillegg har vi de siste årene effektivisert med 350 til 400 årsverk.

- Dette kommer til å få konsekvenser for tilbudet til publikum. Det er rett og slett så enkelt som at vi får mindre tilbud for mindre penger. Dette forslaget betyr at vi totalt må rasjonalisere med over 100 millioner kroner i 2017.  Hvordan det vil ramme tilbudet, er det selvsagt for tidlig å si noe om.

Han sier at dette vil kreve enda større fleksibilitet i NRK, men at organisasjonen heldigvis har vist stor evne til å omstille seg.   

Til toppen