Påtroppende distriktsdirektør Marius Lillelien i NRK.
Påtroppende distriktsdirektør Marius Lillelien i NRK. (Erik Waatland)

NRK kan følge regionreformen – åpner for å kutte antall redaktører

Når tallet på norske fylker reduseres til elleve, følger NRKs distriktskontorer etter, opplyser direktør for NRKs distriktsdivisjon til Kommunal Rapport.

Det skriver Kommunal Rapport.

Distriktsdirektør Marius Lillelien sier at distriktssendingene til NRK har tradisjon for å følge fylkesinndelingene, og at det derfor er åpenbart at NRK må vurdere endringer i både navn og sendestruktur når det kommer nye fylker.

– Det er ikke konkludert at vi skal slå sammen, men vi har en prosess om hvordan publikumstilbudet skal være i lys av regionreformen, sier Lillelien til Medier24.

– Kan det bli færre redaktører?

– Det er én mulighet, men jeg holder alle muligheter åpne. Det er det vi jobber med, og det går vi for alvor i gang med i høst, seier han.

 

Ikke gitt at de følger sentraliseringen

Med regionreformen skal 19 fylker erstattes av elleve. Først ut var Sør- og Nord-Trøndelag som slo seg sammen 1. januar 2018. De øvrige endringene skal etter vedtaket tre i kraft 1. januar 2020.

Ifølge Lillelien vil ikke NRKs struktur for distriktskontorer følge reformen slavisk. Den nye strukturen skal være klar i løpet av høsten. Det er ikke snakk om nedbemanning i forbindelse med omstruktureringen.

– Er det gitt at NRK må følge sentraliseringa til regjeringen?

– Nei, det er ikke gitt. Men det er opplagt at vi må finne nye løsninger. Det er ikke noe som er gitt her. Vi har en prosess gående på hva som er den beste løsningen, sier Lillelien til Medier24.

 

Tillitsvalgt: – Naturlig

Leder Rolf Johansen i NRKJ, som representerer NJ-medlemmene i NRK, sier til Medier24 at det er lite dramatikk i det som nå skjer ved at stillinger ikke blir berørt – og at det er mest administrativt.

– Det er naturlig at NRK ser på distriktsstrukturen rett opp mot regionreformen og en del andre ting. Vi har vært involvert helt fra begynnelsen av i en prosess vi opplever som god. Det som er viktig for oss fremover blir å bidra med våre synspunkter og påvirke prosessen, sier han og fortsetter:

– Det er ingenting som er bestemt, så jeg reagerer på NTB-overskriften som er bastant, for her kommer først utredningen – så skal man konkludere. Trolig i løpet av høsten.

 

Frykter ikke sin egen jobb

Distriktsredaktør Chris Carlsen i NRK Buskerud sier til Medier24 at han ikke har lest saken fra Kommunal Rapport som det refereres fra, men:

– Det har vært diskutert lenge i Distriktsdivisjonen hvordan vi skal forholde oss til fylkesinndelingen fremover. Den diskusjonen er vi godt i gang med og vi har involvert redaksjonen på hvordan vi konkret forholder oss til Viken når Buskerud forsvinner som administrativt område, sier Carlsen.

Distriktsredaktøren sier diskusjonen nå handler om hva dette betyr for dem, hva de skal hete, hvilket tilbud de skal gi til publikum osv. Men at alt er på et tidlig stadium.

– Det er helt naturlig at de diskusjonene kommer nå.

– Frykter du for din egen jobb?

– Jeg frykter ingenting. Livet er for kort tid det. Det viktigste er at vi har fokus på å gi det beste tilbudet til publikum.

 

Til toppen