Programleder Andreas Wahl i Folkeopplysningen.

NRKs «Folke­opplysningen» fra Lillestrøm vgs. klages inn til PFU

– Uetisk og udemokratisk, mener Isa Maline Isene, styreleder i Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

NRK og Folkeopplysningen møtte massiv kritikk i fjor høst da de lagde et program om valgpåvirkning gjennom bruk av falske nyheter og kontoer i sosiale medier på Lillestrøm.

Nå klager Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) kanalen inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU), skriver LNU i en pressemelding.

Vær Varsom-plakaten:

1.5. Det er pressens oppgave å beskytte enkeltmennesker og grupper mot overgrep eller forsømmelser fra offentlige myndigheter og institusjoner, private foretak eller andre.

3.2. Vær kritisk i valg av kilder, og kontroller at opplysninger som gis er korrekte. Det er god presseskikk å tilstrebe bredde og relevans i valg av kilder. Vær spesielt aktsom ved behandling av informasjon fra anonyme kilder, informasjon fra kilder som tilbyr eksklusivitet, og informasjon som er gitt fra kilder mot betaling.

3.3. Det er god presseskikk å gjøre premissene klare i intervjusituasjoner og ellers overfor kilder og kontakter. Avtale om eventuell sitatsjekk bør inngås i forkant av intervjuet, og det bør gjøres klart hva avtalen omfatter og hvilke tidsfrister som gjelder. Redaksjonen selv avgjør hva som endelig publiseres.

3.10. Skjult kamera/mikrofon eller falsk identitet skal bare brukes i unntakstilfeller. Forutsetningen må være at dette er eneste mulighet til å avdekke forhold av vesentlig samfunnsmessig betydning.

– Svært alvorlig

De mener NRK har brutt Vær Varsom-plakatens punkter 1.5, 3.2, 3.3. og 3.10. 

– Vi ser svært alvorlig på denne saken. Ikke bare fordi statskanalen tuklet med et skolevalg som også inkluderte reelle førstegangsvelgere, men også fordi dette er en holdning som stadig gjentar seg: at unge ikke blir tatt på alvor som samfunnsaktører, sier Isa Maline Isene, styreleder i LNU.

Isene og LNU mener NRK har opptrådt udemokratisk og uetisk, skriver organisasjonen i pressemeldingen.

– Skolevalget er en viktig arena for demokratiet. Det er en demokratidugnad på vegne av unge mennesker. Denne tuklingen oppleves som en hån mot det harde arbeidet ungdomspolitikerne legger i skolevalget.

Organisasjonen har fått støtte til klagen fra AUF, FpU, KrFU, Senterungdommen, Grønn Ungdom, Rød Ungdom, SU, Unge Høyre og Unge Venstre.

På spørsmål om hvorfor klagen har tatt så lang tid å sende inn, svarer Isene:

«Fristen for å sende inn klage er 6 måneder. Vi hadde klagen klar rett før korona skjedde, men ikke tidligere fordi det var viktig for oss å få med samtlige ungdomspartier.»

Ferietid i NRK

Etikkredaktør i NRK, Per Arne Kalbakk, sier til Medier24 at de ikke har rukket å gå inn i klagen ennå.

Etikkredaktør Per Arne Kalbakk i NRK.

– Vi er godt inne i ferietid også, så det kan ta litt tid. Men vi tar klagen til etterretning, og så får vi jobbe med den på vanligvis.

– Har NRK brutt god presseskikk?

– Her må vi svare til PFU. Vi har ikke gått gjennom klagen ennå.

Powered by Labrador CMS