Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen i NRK.
Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen i NRK. (Bilde: Ruud, Vidar)

Ny avtale sikrer at norsk drama blir mer tilgjengelig for NRKs seere - når de vil

Dramatikerforbundet og NRK har inngått en avtale for at alle skal kunne se NRKs nye dramaproduksjoner når de vil. – Norsk TV-drama er på vei opp, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

I dag signerte NRK og Dramatikerforbundet en avtale som gir NRK tidsubegrenset rett til å publisere nye NRK-produksjoner.

Det betyr at kommende dramaserier fra NRK kan være tilgjengelig i nettspilleren «NRK TV» når publikum selv måtte ønske å se seriene, skriver NRK i en pressemelding.

NRK forhåndsbetaler for de nye og omfattende publiseringsrettighetene. Samtidig er NRK blitt enig med Dramatikerforbundet om at arbeids- og rettighetsvederlaget til dramatikerne skal økes vesentlig sammenliknet med tidligere avtaler, fortsetter meldinga.

Ny mediehverdag

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen mener avtalen vil gi et nytt løft for norsk TV-drama og for den norske dramabransjen.

– Norsk TV-drama er på vei opp. Samtidig har konkurransen om publikums oppmerksomhet aldri vært hardere. Folk har tilgang til dramaserier fra hele verden.

– Vårt mål er å tilby norsk drama som holder så høy kvalitet og som er så enkelt tilgjengelig at det faktisk blir valgt i konkurranse med et internasjonalt tilbud. Derfor har vi strukket oss langt for å få til denne avtalen. Den gir dramatikerne betydelig bedre arbeidsvilkår, sier Eriksen.

Kringkastingssjefen mener at avtalen sikrer et enda bedre samarbeid mellom NRK og den norske dramabransjen.

– Historisk løft

– Vi i Dramatikerforbundet er glade for å ha kommet frem til en midlertidig avtale med NRK som gir et historisk løft for norske TV-dramatikere, sier leder i Dramatikerforbundet, Monica Boracco i pressemeldingen.

– Avtalen innebærer omfattende rettighetsoverdragelser til NRK og det har vært et omstridt punkt i forhandlingene.  Nå gjør vi oss erfaringer i en treårsperiode og er fornøyd med at partene har forpliktet seg til å forhandle om en ny avtale om vederlag for fortløpende bruk.

– I motsetning til praksis hos kommersielle mediehus, er dramatikerne her sikret sine litterære rettigheter, kollektive rettigheter, samt gode royalty- og remakerater. Vi har en forventning om at listen nå vil legges høyere også på kommersielle produksjoner i fremtiden, fortsetter hun i pressemeldingen.

Avtalen gjelder fra 24. mars 2017 til 31. desember 2019. Det er en felles ambisjon at NRK og Dramatikerforbundet møtes til nye forhandlinger høsten 2019, før avtalen utløper.

Til toppen