Nye reaksjoner etter kuppforsøket: Tyrkiske myndigheter stenger 131 medier

Kutter kabelen for både aviser, TV og radio.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Ankara (NTB-AP-DPA): Tyrkiske myndigheter har besluttet å stenge i alt 131 medier, både lokale og nasjonale. Blant dem er 45 aviser og 16 TV-kanaler.

Avgjørelsen omfatter også 23 radiostasjoner, tre nyhetsbyråer, 15 blader og tidsskrifter og 29 utgivere, opplyser tyrkiske myndigheter. Beslutningen er tatt i kjølvannet av kuppforsøket tidligere i juli.

Opplysningene onsdag kveld kommer etter at det tidligere samme dag ble kjent at det er utstedt arrestordre på flere titall journalister i landet.

Tyrkias statsminister Binali Yildirim har uttalt at utrenskningene etter kuppforsøket ikke er over, og at det kan komme flere arrestasjoner.

I et intervju med Sky News sier Yildirim at etterforskningen pågår, og at det fortsatt er personer som myndighetene leter etter.

– Prosessen er ikke over, sier statsministeren.

Brende bekymret

Utenriksminister Børge Brende (H) uttrykte tidligere onsdag sterk bekymring for rettssikkerheten i Tyrkia som følge av masseoppsigelser i en rekke offentlige sektorer. En rekke lærere, akademikere og ansatte i rettsvesenet har fått sparken.

– Vi har sett en negativ utvikling i Tyrkia de seneste årene når det gjelder menneskerettigheter. Det er avgjørende at kuppforsøket ikke brukes til å bringe opposisjonelle stemmer til taushet, sier Brende.

Han understreker at Norge støtter den demokratisk valgte regjeringen i Tyrkia, og han mener det er nødvendig med et rettsoppgjør for de ansvarlige bak kuppforsøket.

Men samtidig har han merket seg at tyrkiske myndigheter vurderer å gjeninnføre dødsstraff, og han minner om at «tortur under enhver omstendighet er forbudt».

Generaler sparkes

Det tyrkiske militæret meldte onsdag at nærmere 1.700 offiserer er tatt ut av tjeneste, deriblant 149 generaler, som følge av kuppforsøket. Det tyrkiske forsvaret har til sammen rundt 350 generaler og admiraler.

En rekke medier hadde allerede før onsdag blitt stengt, og mange journalister har mistet presseakkrediteringen sin. Onsdag utstedte myndighetene arrestordrer på ytterligere 47 journalister, alle tidligere reaksjonsmedlemmer i avisen Zaman.

Brende har denne uken hatt en lengre samtale med Tyrkias utenriksminister Mevlüt Çavusoglu der han ifølge UD uttrykte sin bekymring, spesielt situasjonen for journalister og akademikere.

Tirsdag diskuterte han utviklingen med andre europeiske utenriksministre, som i likhet med Brende er sterkt bekymret for utviklingen i Tyrkia.

Liten støtte

Ledelsen for hæren opplyser at 8.651 av dens medlemmer deltok i kuppforsøket. Dette tilsvarer 1,5 prosent av landets væpnede styrker.

– Tallene viser at en overveldende del av de væpnede styrker var motstandere av kuppet, heter det i uttalelse fra hæren.

En oversikt over det materiellet som kuppmakerne rådde over, viser at de hadde 24 kampfly, 37 helikoptre, 246 panserkjøretøyer, blant dem 74 stridsvogner, og tre skip.

Tyrkias væpnede styrker er NATOs nest største og teller 680.000 soldater og sivilt ansatte.

Planla utrenskning

Energiminister Berat Albayrak opplyste onsdag at tyrkiske myndigheter allerede før kuppforsøket hadde planer om en større utrenskning av opposisjonelle som sympatiserer med eksilpredikanten Fethullah Gülen, som bor i USA.

Energiministeren, som er svigersønn av president Recep Tayyip Erdogan, antydet at klikker i de væpnede styrker følte at de måtte aksjonere, da de visste at de var i ferd med å bli rensket ut.

Powered by Labrador CMS