Originalen til venstre, kopien til høyre. (Faksimile)
Originalen til venstre, kopien til høyre. (Faksimile)

Nytt gatemagasin plagierte navn fra konkurrent - og har stjålet saker fra VG, Aftenposten med flere

Nå blir «Gatemagasinet Asfalt Folk» anmeldt til politiet, melder Gatemagasinet Asfalt.

Nylig har et nytt gatemagasinet med navnet Gatemagasinet Asfalt Folk dukket opp i en rekke byer i Norge, ifølge Haugesunds Avis i både Bergen, Trondheim, Oslo, Bømlo, Haugesund ogen rekke mindre steder på sør- og vestlandet.

Men det er en rekke problemer med dette magasinet:

For det første virker navnet å være en kopi av det mer kjente og etablerte Gatemagasinet Asfalt i Stavanger.

Enda verre er det kanskje at hele «kopien» tilsynelatende også er kopier av andre aviser. Dette skriver redaktør Kristin Hofsli i originalen i en pressemelding til lokale medier:

– Bladet har logo og navn som er tilnærmet lik vår, samt en forside med samme oppsett. Til forskjell fra vårt magasin, er dette bladet fylt med saker som er direkte kopiert fra store norske nettaviser, nettsider og magasiner – blant disse er VG, Aftenposten, Abcnyheter.no, Tara, Store norske leksikon og Human Rights Services, skriver daglig leder og ansvarlig redaktør i Asfalt, Kristin Hofsli.

(Faksimile fra kopien «Gatemagasinet Asfalt Folk»)
(Faksimile fra kopien «Gatemagasinet Asfalt Folk»)

Medier24 er også blitt kjent med plagiatet, og har sett eksempler på saker i Gatemagasinet Asfalt Folk som er rene kopier fra disse avisene.

Kopistene har heller ikke brydd seg med å fjerne henvisninger til avisnavn, lenker eller referanser som «vår journalist Gunnar Kagge sykler tvers over hele USA».

Medier24 har også sendt en e-post til adressen oppgitt på forsiden av Gatemagasinet Asfalt Folk, så langt uten respons eller kommentar.

Til toppen