I 2017 ble FM-nettet slukket, og DAB overtok over hele landet. Mange biler har ikke radio med DAB-støtte og må enten bytte radio eller montere et adapter for å høre på digital radio.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
I 2017 ble FM-nettet slukket, og DAB overtok over hele landet. Mange biler har ikke radio med DAB-støtte og må enten bytte radio eller montere et adapter for å høre på digital radio. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix (Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix)

Om tre år kan det bli påbudt med DAB i bilradioer

Europaparlamentet har vedtatt at nye bilradioer skal kunne motta digitale signal.

Vedtaket inngår i en ny del av EUs digitale strategi, ifølge Teknisk Ukeblad.

I direktivet står det, ifølge TU:

«Bilradiomottakere som er innebygd i et nytt kjøretøy i klasse M, som er gjort tilgjengelig på markedet for salg eller utleie i Unionen fra den ... [to år etter datoen for dette direktivets ikrafttredelse], skal bestå av en mottaker som kan ta imot og gjengi minst radiotjenester sendt ut via digital jordbasert radiooverføring.»

Teknologinettstedet viser videre til bransjeavisen Radioworld, som forventer at direktivet blir godkjent av ministerrådet i første kvartal 2019.

Kravet kan dermed være gjeldende allerede fra 2021.

Som TU imidlertid skriver, vil lokale norske radiostasjoner ha lov til å sende på FM-nettet på dagens konsesjoner som i utgangspunktet utløper ved utangen av 2021. Senterpartiet foreslo nylig å forlenge konsesjonsperioden til 2031.

Til toppen