Faten Mahdi Al-Hussaini skal lede «Faten tar valget», kommer på skjermen før om 10 dager.

Ombudet avviser diskriminering - og opprørt NRK-sjef svarer kritikerne: Mener det er «sterke og mørke krefter som ønsker at muslimsk ungdom ikke skal være synlig»

- Vi mottar e-poster du nesten ikke kan ha på trykk, sier en lei kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Likestillings- og diskrimineringsombudet har fått over 60 henvendelser om hijab-bruk i NRK-programmet «Faten tar valget» - som ikke har vært på skjermen ennå.

Men ombudet slår fast overfor NTB at kanalen ikke diskriminerer.

Samtidig har NRK fått flere tusen klager til Kringkastingsrådet på hijab-bruken, som Medier24 omtalte før helga.

Bakgrunnen og sammenligningen som gjøres i flere av kalgen er en sak i november 2013, da NRK-programleder Siv Kristin Sællmann fikk anmodninger fra ledelsen om å ikke bruke kors som nyhetsoppleser på TV.

Saken endte med klagestorm til Kringkastingsrådet, der NRK fikk full støtte.

Klagerne mener NRK diskriminerer ved å ikke la en kristen nyhetsprogramleder ha på seg kors under nyhetssending, mens Faten Mahdi al-Hussaini får bruke hijab i «Faten tar valget».

 

Sender svarbrev

I et svarbrev til dem som tar kontakt, skriver ombudet følgende:

Dersom Faten skulle jobbe som nyhetsprogramleder, ville en regel om at hun ikke fikk bære religiøse plagg/symboler (hijab) ikke vært diskriminerende. Den samme vurderingen som i saken om korsbruk, nevnt over. Omvendt, ville en programleder i en programserie om valget kunne bære kors. Det betyr altså at en kristen programleder og en muslimsk programleder (dersom det gjaldt samme type program) blir behandlet på samme måte. (...)

De to tilfellene som du nevner er altså ikke sammenlignbare, fordi det er snakk om to forskjellige programlederroller. Som en følge av dette, har NRK forskjellige regler for disse rollene, Det at NRK har forskjellige regler ut fra hvilket program det er snakk om, er ikke diskrimineren.

Likestillings- og diskrimineringsombudet opplyser at det ikke kommer til å foreta seg noe mer i saken.

 

NRK-sjef reagerer

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen under NRKs presentasjon av smakebiter fra høstens TV-programmer, før sommeren.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen reagerer også på hijab-klagene. Til Aftenposten sier en sjeldent klar NRK-sjef blant annet:

– Jeg blir både veldig opprørt og ganske lei meg. De siste dagene har vi fått inn over 3000 klager, og i tillegg mottar vi e-poster som du nesten ikke kan ha på trykk, forteller en lei Thor Gjermund Eriksen.

– Det utløses av at en ung, norsk, muslimsk jente er synlig i den offentlige arenaen. Jeg ser at det er sterke og mørke krefter som ønsker at muslimsk ungdom ikke skal være synlig, sier Eriksen.

Han minner om at det er forskjell på nyhetsopplesere som skal være nøytrale, og programledere som i andre sammenhenger kan framstå mer subjektive.

 

Powered by Labrador CMS