Her er prosjektgruppa som har utredet Faktisk - fra venstre: Ola Strømman, Dagbladet; Ingrid Reime, VG; Gunn Kari Hegvik, VG; Jari Bakken, VG; Silje Sjursen Skiphamn, VG; Bjørn Reizer Johannesen, VG; Kristoffer Egeberg, Dagbladet; Tore Bergsaker, Dagbladet og Audun Aas, Dagbladet. Flere av disse vil snart jobbe på fulltid i det nye prosjektet. (Bilde: Gard L. Michalsen)

Onsdag kommer de første faktasjekkene fra Faktisk.no: Redaksjonen har sjekket politikerne og valgkampens oppstart

Den nye norske faktasjekktjenesten Faktisk.no lanseres onsdag og blir tilgjengelig for alle som vil sitere.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Onsdag morgen lanseres Faktisk.no som skal drive faktasjekk og bekjempe falske og oppdiktede historier i Norge, opplyser de i en pressemelding.

Etableringen av den uavhengige redaksjonen har pågått siden mars. VG, Dagbladet, NRK og TV 2 står bak satsingen som også har fått økonomisk støtte av Fritt Ord, Stiftelsen Tinius og Dagbladets stiftelse.

Faktisk.no skriver at de er et selvstendig, ikke-kommersielt og uavhengig selskap som også vil granske påstander og avdekke feil hos mediene, inkludert hos sine egne eiere.

– Selskapet er nå etablert, og mannskapet på plass. Vi har brukt tid på å skreddersy en unik publiseringsplattform for faktasjekk. Nå starter det virkelige arbeidet, sier ansvarlig redaktør Kristoffer Egeberg i Faktisk.no i meldinga.

Har faktasjekket politikerne

Faktisk.no har sjekket starten av valgkampen og partiledernes landsmøtetaler denne våren. Det har vært en god øvelse for å finne og sjekke faktagrunnlaget for påstander som blir viktige i den pågående stortingsvalgkampen, skriver de.

De første faktasjekkene som publiseres stammer fra dette arbeidet. Fremover vil redaksjonen også legge vekt på andre temaer og påstander, heter det i meldinga.

– Slurv eller feil i mediene, og falske eller oppdiktede historier som sprer seg på Facebook, må avdekkes fortløpende for å ha en effekt. Det er ofte for sent å faktasjekke en falsk historie mange uker etter at den gikk viralt. Dette blir en viktig oppgave nå som vi er i gang, sier Egeberg.

Kristoffer Egeberg - nå redaktør i Faktisk.no - holder kurs under SKUP.

– Alle gjør feil

Han håper arbeidet de nå går i gang med vil bli et positivt bidrag til samfunnsdebatten, og hjelpe folk til å bli mer kildekritiske i hverdagen. Faktisk.no har som målsetning å bidra til et mer faktabasert og konstruktivt ordskifte der det er rom for ulike meninger basert på et felles faktagrunnlag.

I pressemeldingen skriver Egeberg at han håper at de som får sine påstander faktasjekket, være seg politikere, samfunnsdebattanter, mediene selv eller andre, vil sette pris på initiativet og skjerpe sin presisjon og kildekritikk.

– Alle gjør feil - det kommer sikkert vi også til å gjøre. Da må vi være åpne om det, rette opp og ta lærdom. Det vil bare gjøre oss bedre, sier Faktisk-redaktøren avslutningsvis i pressemeldingen.

Powered by Labrador CMS