Oslo Lufthavn vil godkjenne foto-planer, hensikt og «hvilken sammenheng materialet skal brukes»

- Ikke følg reglene, svarer presseorganisasjonene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Oslo Lufthavn sendte denne uka ut en beskjed til en rekke norske redaksjoner, der man ba om at «alle som ønsker å filme eller fotografere ved Oslo lufthavn» må ta kontakt i forkant på e-post eller telefon.

Og ikke bare det, lufthavna vil vite hva du skal gjøre der:

- ...med opplysninger om hvem dere er, hva dere vil filme/fotografere, hva som er hensikten og i hvilken sammenheng materialet skal brukes, heter det i brevet fra Oslo Lufthavn, som du kan lese her.

Lufthavnen om kritikken - les denne saken: OSL svarer om foto-regelverk: – Dette er ikke nye regler, de har eksistert i mange år

Henvendelsen henger naturlig nok sammen med den økte interessen for lufthavnen under Norwegian-streiken.

Men den faller som ventet ikke i god jord hos pressens organisasjoner.

- Oslo Lufthavn AS vil hindre fri nyhetsformidling, heter det i et brev til lufthavnen, signert Norsk Journalistlag, Norsk Redaktørforening og Norsk Presseforbund.

Organisasjonene spør «hva er begrunnelsen for at Oslo Lufthavn krever opplysninger om hva som skal fotograferes og filmes og hvilken sammenheng dette skal brukes i?».

Brevskriverne forstår at en flyplass kan ha spesielle behov og fikkerhetshensyn, og at enkelte prosjekter kan påvirke flyplassens drift. Men mener samtidig at disse retningslinjene går «langt utover dette ved at de generelt gjelder for hele flyplassen og ved at mediene (og alle andre) uansett omfang, på forhånd på oppgi hensikten».

- Dette mener vi er helt uakseptabelt og i strid med grunnleggende prinsipper om presse- og informasjonsfrihet, heter det i brevet.

Og organisasjonene anbefaler både journalister og redaktører om å avvise kravet, og ikke følge det, med mindre man skal utøve virksomhet som «kan påvirke ferdsel, tilgang eller sikkerhet».

- All annen journalistisk virksomhet må kunne skje uten forhåndsvarsling eller søknad, og ligge innenfor den alminnelige reportasjeretten, heter det.

Brevet er signert assisterende generalsekretær Reidun K. Nybø i Norsk Redaktørforening, advokat Ina Lindahl Nyrud i Norsk Journalistlag og jurist Kristine Foss i Norsk Presseforbund.

Powered by Labrador CMS