Laget som produserte P3-dokumentaren NATT består av Tuva Fellman, Martin Aas, Line Orfjell og Anders Fjelleng Engan. Kim Erlandsen, Mattis Folkestad, Tom Øverlie og Rashid Akrim var ikke tilstede da bildet ble tatt. Foto: Lars Haugdal Andersen / NRK

P3-journalist Tuva Fellmann ville fortelle om helt vanlige folk som jobber på natta. Det ble til en helt uvanlig digital reportasje

Og med litt kaffe og sjokolade, var ikke designerne og utviklerne vanskelig å be.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Hvordan er det egentlig å jobbe på natta?

Det ønsket NRK-journalisten Tuva Fellman å finne ut, og det hele er nå presentert i P3-dokumentaren NATT.

Der har fotografer fulgt fire personer i fire yrker gjennom nattetimene.

- Vi hadde lyst til å treffe de menneskene som jobber ræva av seg, mens vi ligger og sover. Men kanskje aller mest hadde vi lyst til å lage noe på de som har helt «vanlige liv».

- Ofte lager man journalistikk på mennesker som gjør noe ekstremt, og så glemmer vi mannen i gata. Det er litt dumt, for mannen i gata er også himla spennende, sier Tuva Fellman.

P3 Dokumentar: Natt

Kjæresten til bilbergeren Anders (27) vil ha barn. Det vil ikke han. Møt Anders og tre andre nattarbeidere: p3.no/dokumentar/natt/anders

Posted by NRK P3 on 19. juni 2017

Bevisstløs på soverommet

Hun fikk med seg designer Martin Aas, utvikler Anders Fjelleng Engan og fotografene Mattis Folkestad, Tom Øverlie, Rashid Akrim og Kim Erlandsen på prosjektet.

- Det er en foto- og radiodokumentar og du kan se bildeserier av alle fire på nett. Her er det også en del informasjon rundt tematikken eller yrket – som for eksempel at de pakker 36 pakker bacon i minuttet hos Nortura. I tillegg finner man sitater fra personene på bildet. På podkast kan du også høre på nattarbeiderne, for eksempel når Siri forteller om å finne kjæresten sin bevisstløs på soverommet, fortsetter Fellman.

Slik ser P3-dokumentaren NATT ut.

P3 jobber med et ung publikum som er vant til å bli overlesset med mye informasjon - og som kan være vanskelig å holde seg til en lang tekstdokumentar.

Derfor gjorde redaksjonen noen nye grep på presentasjon, forklarer designer Martin Aas.

- Presentasjonen har vært svært viktig i utviklingen av nettløsningen. Vi ønsket å bruke foto som det bærende narrativet, kun supplert med tekst der det var nødvendig for å fortelle historien. Veldig ofte skriver man tekst, for så å legge til bilder. Med NATT ønsket vi å gjøre det motsatte, og fortelle historier på bildenes premisser, sier han og fortsetter: - Vi har jobbet med plassering, utforming og animasjon av tekstelementene for å skape et stillistisk og lekent uttrykk. Tanken er at du ikke helt skal vite hva som venter deg bak neste «swipe».

I dokumentaren møter vi alt fra en 19-åring som pakker bacon om natta hos Nortura til bergingsbilsjåføren som ikke vil ha barn, den hotellansatte som ble sykemeldt og 23-åringen som tok trailerlappen i skjul.

Disse NRK-fotografene deltok i prosjektet og har sendt oss denne kollasjen av seg selv. I bildet: Mattis Folkestad, Tom Øverlie, Rashid Akrim og Kim Erlandsen.

- Det har vært utrolig spennende å jobbe med dette prosjektet. Vi har virkelig jobbet på tvers av redaksjonene, og på tvers av landet.

Megabra triks for å få med utviklerne

Det begynte med at Fellman pitchet ideen om å lage en fotodokumentar i begynnelsen av mars. Hun inviterte noen av de som jobber med nettutvikling på kaffe og sjokolade:

- Noe som er et megabra triks for å få folk til å bli med i en hektisk arbeidshverdag, ler hun og fortsetter:

- Videre starta vi drodling med fotografene, og vipps så var vi en gjeng. Vi dro ut og tok bilder både dag og natt. Deretter dekket vi hele kontoret med bildene og jobbet med historiefortelling. Så hadde Martin og Anders en runde med design, koding og rett og slett beinhard jobbing. - Hva ville dere oppnå med prosjektet?

- Det er mange ting vi vil oppnå med dokumentaren. Vi vil jo gi skryt til alle de som jobber på natta og vise hvor utrolig viktig disse jobbene er. Dette er de unge menneskene som holder landet i gang. I tillegg ville vi få bli med inn i livene deres. Både på det fine, men også det såre. Alle mennesker har en historie, og vi journalister har muligheten til å fortelle dem. - Hvordan har dere jobbet på tvers i NRK for å få det til?

- Det har vært mange Skype-møter, for å si det sånn. Vi er en gjeng som er delt i to, noen i Trondheim og noen i Oslo. Alle har også holdt på med andre prosjekter ved siden av. Så å jobbe med dette har vært som å legge en kabal, hele tiden.

NATT.
Powered by Labrador CMS