Partilederdebatten – et «Ex on the Beach» for demokratiet

KOMMENTAR

Partilederdebatten – et «Ex on the Beach» for demokratiet

«Kan partilederdebatten fenge nye seere ved å ta i bruk flere grep vi kjenner fra reality-tv og andre populære tv-program? Her er noen ideer», skriver Andreas Ryen Eidem

NRK har igjen gått fryktløs på den umulige oppgaven (?) med å gjøre en direktesendt debatt på lineær tv i 2019 interaktiv og engasjerende for det brede lag i befolkningen.

Det er en skitten jobb, men en statskanal has to do it.

Sist mandag gikk den første partilederdebatten foran høsten kommunestyre- og fylkestingsvalg på NRK 1 under Arendalsuka. Om lag en fjerdedel av seerne fra forrige valgs tilsvarende tv-debatt var borte, kunne Medier24 melde etterpå.

Jeg kan se for meg at noen i redaksjonen i NRK spurte på et idémøte i vår: Skal vi ikke bare lage en god, gammeldags debatt for dem som faktisk fortsatt ser på vanlig tv? Nei, den slags har vi Stortingets spørretime til, svarte sikkert en annen.

Andreas Ryen Eidem (36) 

Eidem er spaltist i Medier24. Til daglig er han tekstforfatter i et reklamebyrå i Midt-Norge og har flere års erfaring som journalist i Adresseavisen, lokalavisa Innherred og Trønder-Avisa. 

I år har derimot rikskringkastingen stablet på beina et konsept som viser at de følger med i tiden. Det er stjålet inspirasjon fra sjangeren som har produsert flere C-kjendiser enn det fins lokalpolitikere her til lands: reality-tv.

I sommer og høst lar NRK folket bestemme (i hvert fall delvis) hvilke tema politikerne skal diskutere ved avstemming. Politikeren må deretter selv velge en motstander å debattere temaet mot. Altså, en tvekamp, som i Farmen, bare med en bedre kledd programleder. 

I neste debatt bør vi også kunne stemme hjem det paret med minst kjemi, slik det gjøres i sommerens store farsott, Love Island UK.

Programleder Fredrik Solvang behersker ikke bare kunsten å stille det samme spørsmålet fem ganger på rad, en beundringsverdig egenskap i en tid hvor stadig flere politikerintervju gjøres over e-post, men sannelig kan han vitse også. 

Jeg la merke til at publikum humret godt da Solvang dro en vits som kommenterte Christian Tybring-Gjeddes vase-kommentar. Men hva med en utvidet standup-sekvens helt i starten, som i Seinfeld? Kunne ikke det vært noe for å dra seerne inn?

Eller hva med en voiceover til å kommentere debatten, slik vi har i Eurovision, Charterfeber og 4 stjerners middag? Programlederne i «Andregenerasjonen» på NRK P3 har allerede filmet seg selv mens de ser debatten – omtrent som i «Sofa».

Men konseptet jeg har aller mest tro på, er å hente inn forsmådde velgere etter forrige valg til å overraske politikerne. Brutte valgløfter, bortkastede stemmer og knuste hjerter – her blir det konfrontasjoner og drama.

Vi kan kalle det et «Ex on The Beach for demokratiet». 

Til toppen