Journalister fra India, El Salvador, Tyrkia og Egypt er hedret for at de har kjempet for pressefrihet til tross for dødstrusler, fengsling og eksil.
Journalister fra India, El Salvador, Tyrkia og Egypt er hedret for at de har kjempet for pressefrihet til tross for dødstrusler, fengsling og eksil. (Foto: Wikimedia public domain license)

PEN advarer i ny rapport mot økt sensur og en skremmende utvikling i Tyrkia

- Bekymret over den usedvanlige graden av kontroll og sensur, heter det i ny PEN-rapport om Tyrkia.

London/Oslo (NTB-Nils-Inge Kruhaug): Ytringsfrihetsorganisasjonen PEN advarer i en ny rapport mot en skremmende utvikling i Tyrkia og dokumenterer hvordan president Recep Tayyip Erdogan stadig strammer grepet.

Rapporten "Surveillance, Secrecy and Self-censorship: New Digital Freedom Challenges in Turkey" , som lanseres av PEN International og Norske PEN, dokumenterer hvordan regimet i Ankara i økende grad tar i bruk hardtslående tiltak for å kneble ytringsfriheten i landet.

– Den digitale sensuren rammer ikke bare forfattere og journalister, den rammer hele befolkningen, slår rapporten fast.

- Massesensur

Tyrkiske myndigheter har de siste årene sikret seg vide fullmakter til å drive massesensur, og internettleverandører i landet tvinges til å bistå.

– Vi er dypt bekymret over den usedvanlige graden av kontroll som tyrkiske myndigheter forsøker å utøve på lovlig debattfora på nettet, heter det blant annet i PEN-rapporten.

– Det faktum at en av våre kollegaer, journalist og PEN-medlem Can Dündaris sitter bak lås og slå samtidig med at vi lanserer denne rapporten, viser hvordan ytringsfriheten stadig innskrenkes, sier presidenten i PEN International, Jennifer Clement.

- Bruker terror-kamp som påskudd

PEN mener tyrkiske myndigheter bruker kampen mot terror og korrupsjon som påskudd for å skjerpe sensuren og straffeforfølge politiske motstandere.

Rapporten viser hvordan sosiale medier og nettsider blir blokkert og nettrafikken blir overvåket i Tyrkia, der stadig flere havner bak lås og slå.

– Rapporten om sensur i det digitale rom i Tyrkia viser regimets sjokkerende mangel på tillit til egne innbyggere og gjør folks dype frykt for undertrykkelse og manglende rettssikkerhet berettiget, konstaterer William Nygaard, som er president i PEN Norge.

Fakta om PEN

  • PEN International er en internasjonal litterær forening stiftet i England i 1921. Forkortelsen står for «Poets, Essayists and Novelists».
  • Har hovedkontoret i London.
  • I tillegg til å være en internasjonal litterær forening er bevegelsen et kamporgan også for forfattere, journalister og andre skribenters rett til ytringsfrihet.
  • Norsk PEN ble stiftet i 1922.

(Kilde: Norske PEN/PEN International)

Til toppen