Pentagon sammenligner journalister i krig med spioner. - Kan behandles som «krigførende og uten rettigheter»

Møter skarp kritikk fra aviser og presseorganisasjoner.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Washington (NTB-AFP): Den amerikanske forsvarsledelsen høster skarp kritikk for en ny manual som inneholder retningslinjer for hvordan journalister skal behandles i krigsområder.

Manualen sammenligner blant annet krigskorrespondenter med spioner og slår fast at journalister i enkelte tilfeller kan behandles som «krigførende og uten rettigheter». En slik status er i dag forbehold geriljasoldater og medlemmer av terrornettverket al-Qaida.

Retningslinjene i manualen er myntet på amerikanske offiserer og gir råd om hvordan de skal forholde seg til journalister i felt.

Kritikk på lederplass

Storavisen New York Times krever på lederplass at retningslinjene blir trukket tilbake og advarer mot økt fare for militærsensur og forverrede forhold for journalister i krigsområder.

– Det å rapportere om militære operasjoner kan være svært likt med å samle etterretningsinformasjon eller til og med spionere, fastholder Law of War-manualen fra Pentagon.

– En journalist som opptrer som en spion, kan bli gjenstand for sikkerhetstiltak og straffes dersom vedkommende blir pågrepet. For å forhindre at man blir forvekslet med spioner, bør journalister opptre i full åpenhet og med tillatelse fra relevante myndigheter, heter det videre.

Sensur

– Stater kan være nødt til å sensurere journalisters arbeid eller innføre sikkerhetstiltak slik at journalister ikke avslører sensitiv informasjon til fienden, heter det også i manualen.

– Journalister har i henhold til krigens lover ingen særskilt rett til å ta seg inn i på en stats territorium uten tillatelse, eller til å ta seg inn i områder der det pågår militære operasjoner uten tillatelse fra staten som utfører disse operasjonene, heter det også.

Dette har falt amerikanske medier tungt for brystet og The New York Times omtaler manualen som et angrep på pressefriheten.

Despotisk

– Autoritære ledere verden over kan vise til denne manualen og hevde at deres egen despotiske behandling av journalister, inklusive amerikanske, i det store og hele er i tråd med den amerikanske regjeringens standard, skriver avisen på lederplass.

Å sammenligne journalistikk med spionasje, er noe autoritære regjeringer som ønsker å diskreditere vestlige journalister ofte gjør i sin propaganda, påpeker avisens videre.

Ikke direktiv

En talsmann for Pentagon avviser kritikken og hevder at formuleringene i manualen ikke er ment som direktiv.

– Det er ikke politikk og manualen gir i seg selv ingen direktiver, sier talsmannen Joe Sowers.

Han tror heller ikke at autoritære regimer vil kneble journalister med henvisning til at USA gjør det samme, slik The New York Times advarer mot.

– Vi tror ikke at rådene i manualen vil bli brukt av autoritære regimer slik lederartikkelen advarer mot, og det var i alle fall ikke vår hensikt, sier han.

– Forsvarsdepartementet støtter og respekterer det viktige arbeid journalister gjør. Deres arbeid med å samle og rapportere nyheter er avgjørende i et fritt rettssamfunn, sier han.

Under press

New York-baserte Committee to Protect Journalist (CPJ) er også svært kritiske til Pentagons nye manual, og advarer mot de negative følger den kan få for journalister som fra før er under press og som i urovekkende antall blir drept i konfliktområder fra Ukraina til Kongo.

– I en tid der det er viktig med internasjonalt lederskap i spørsmål knyttet til menneskerettigheter og pressefrihet, har Pentagon produsert et dokument som bare tjener dem selv og som uheldigvis bidrar til å senke terskelen, heter det i en uttalelse fra CPJ.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS