FAKSIMILE fra Finansavisen tidligere i vinter.
FAKSIMILE fra Finansavisen tidligere i vinter.

PFU: Det er lov å tulle med en sint Oftebro og et gammelt bilde hvor han spør om du har...

Krenkende satire må være lov, slår Pressens Faglige Utvalg fast.

Finansavisen ble tirsdag «frikjent i PFU» for denne notisen på avisens Bakside. Siden er kjent som humor og satire, gjerne på annet som har vært i media.

Denne gangen gjaldt det en notis om at skuespiller Nils Ole Oftebro skal ha blitt forbannet på kinovakter da han ikke fikk lov å ta med barnebarna på kino.

Notisen, som var nøktern i sin satiriske form og tittelen «Da bestefar klikket», ble imidlertid illustrert med et bilde fra en gammel forestilling Oftebro spilte i. Forestillingen het «Pikkpreik», og på bildet bak Oftebro lyser på veggen teksten:

- Har du prøvd å suge din egen pikk?

Det er denne bildebruken som Oftebro reagerte på, og mener det er en antydning «om at jeg i den beskrevne situasjon har kommet med verbal seksuell trakassering av kinovakten foran mine barnebarn».

Finansavisen avviste klagen, og viste til at dette er en «revy og humorside, noe klageren, med bakgrunn fra teaterscene, bør forstå».

Og det var Pressens Faglige Utvalg på sett og vis enig i. Sekretariatet hadde innstilt på at dette var brudd på god presseskikk, men journalistikkens voktere ville ikke være med på å kneble det frie ord eller satire.

- Dette er Finansavisens humor og satire-side, og i tråd med ytringsfriheten skal terskelen være høy. Selv om den oppfattes som krenkende, noe satire kan være, er det ikke brudd på PFU, mente utvalgets leder Alf Bjarne Johnsen.

Og etter noe tvil, landet utvalget på å ikke felle avisen. Dette etter det man omtaler som en «samlet vurdering», altså var den under tvil.

PFU kom også med en påpekning til Finansavisen:

- Avisa burde ha gjort oppmerksom på at bildet var tatt i en annen sammenheng, noe som er en presseetisk forpliktelse, sa Alf Bjarne Johnsen. Men dette altså ikke nok til å være brudd på god presseskikk.

Til toppen