Stavanger Aftenblad får kritikk i PFU for bruken av dette bildet.
Stavanger Aftenblad får kritikk i PFU for bruken av dette bildet. (Foto: Foto: Jan Magnus Weiberg-Aurdal/faksimile fra Stavanger Aftenbladet)

PFU kritiserer Stavanger Aftenblad for bruken av fotballstjerne-montasje

– Det er tydelig at bildene ikke er lagt inn til hverandre, men maskert for å se ut som om de henger sammen, sier avtroppende PFU-leder Alf Bjarne Johnsen.

Pressens Faglige Utvalg (PFU) har kommet frem til at Stavanger Aftenblads bruk av en umerket montasje av fotballspillerne Erling Braut Haaland og Neymar Jr. er kritikkverdig.

– Her er det tydelig at bildene ikke er lagt inntil hverandre, men maskert for å se ut som om de henger sammen. Den som har laget illustrasjonen har prøvd å lage kontakt mellom personene, sier avtroppende PFU-leder Alf Bjarne Johnsen. 

– Vi er til for å forsvare pressefotografiets troverdighet og integritet, sier han.

 

– Ikke godt nok merket

Johnsens argument fikk raskt full støtte blant de øvrige PFU-medlemmene.

 

– Dette er ikke godt nok merket, og i tillegg går veldig få inn og ser på hvem som har tatt bilde, sier Nina Fjeldheim og utdyper:

– Jeg får følelsen av at de to ser på hverandre, og det er ikke tilfeldig, sier Nina Fjeldheim. 

Utvalget innrømmet samtidig at de har forståelse for å hvorfor noen synes det er vanskelig å skjønne hvorfor en slik sak skaper bråk.

Nettopp derfor er de opptatt av å understreke hvorfor de bruker tid på å behandle den.

– I disse tider er det så lett å manipulere bilder, og derfor er det å stå opp for det journalistiske fotografiets troverdighet, sier Liv Ekeland. 

 

Derfor ble ikke Aftenbladet felt for brudd 

Samtidig  ønsker PFU å understreke hvorfor denne  saken blir betegnet som kritikkverdig, men ikke som et brudd på god presseskikk. 

De sier at det i stor grad skyldes at Stavanger Aftenblad krediterte to fotografer på bildet.

Dermed konkluderes med at de har gjort et forsøk på å tydeliggjøre saken. 

Til toppen