Arne Hjeltnes, her som programleder i sushifilmen «Rå film og sylskarpe kniver».
Arne Hjeltnes, her som programleder i sushifilmen «Rå film og sylskarpe kniver». (Bilde: Faksimile)

PFU utsetter behandling av TV 2-dokumentar med Arne Hjeltnes, Creuna og Norges sjømatråd på sushitur til Japan

«Dokumentarfilmen» hadde nemlig fått nok en klage - og utvalget ønsket en full behandling av begge to.

Pressens faglige utvalg valgte i tirsdagens møte å utsette behandlingen av en klage på TV 2-dokumentaren «Rå fisk og sylskarpe kniver», hvor Arne Hjeltnes dro på tur til Japan for å snakke om sushi og norsk laks.

Foto: Faksimile

Klager mente dokumentaren minnet om reklame og reagerte på rolleblandingene: Norges sjømatråd sponset dokumentaren, som framstår som om den er produsert av kommunikasjonsbyrået Creuna - i samarbeid med et produksjonsselskap.

Programleder Arne Hjeltnes er selv konsernsjef i Creuna, som har Norge sjømatråd som oppdragsgiver. Han har selv også jobbet i sjømatrådets forløpet; Eksportutvalget for fisk

PFU ga uttrykk for at problemstillingen i høyeste grad er relevant, men ville altså utsette klagebehandlingen - fordi det finnes en klage til, som ikke var tatt opp for full saksbehandling. 

PFU-leder Alf Bjarne Johnsen i tirsdagens møte.
PFU-leder Alf Bjarne Johnsen i tirsdagens møte. Foto: Gard L. Michalsen

- Når det finnes to klager på samme program, så mener jeg det er naturlig at begge tas opp til full behandling, uttalte leder Alf Bjarne Johnsen. 

Den andre klagen, som bare var gjort gjenstand for «forenklet saksbehandling», handlet konkret om merking av sponsorplakaten og framstår i så måte som ikke like omfattende.

Om ikke utvalget tok saken til full behandling, så gikk PFU-leder Johnsen langt i å antyde at han var kritisk til dokumentaren: 

- Jeg mener dette ligger tett opp til ukritisk behandling av PR-stoff, og kan minne om content marketing, sa han. 

De øvrige medlemmene sa seg enig i å ta klage nummer to opp til full behandling, og dermed ta begge opp samlet i et senere møte.

Til toppen