Konsernsjef Per Axel Koch i Polaris Media utenfor Aker Brygge i Oslo 25. august.

Polaris Media har kuttet nær 170 årsverk på to år, men er ikke helt i mål ennå: Det gjenstår fortsatt 28 årsverk som skal bort

Det bekreftet konsernsjef Per Axel Koch under dagens resultatpresentasjon. – Det blir tøffe tak, svarer de ansatte.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

I dag presenterte Polaris Media sitt kvartalsregnskap foran investorer og pressen på Aker Brygge i Oslo, og mye ser ut til å gå i riktig retning for lokalaviskonsernet.

Det som lenge så ut til å bli en vanskelig fremtid, har sakte, men sikkert forandret seg til vekst og optimisme.

– Vi er godt fornøyd med utviklingen, for det går bedre på mange områder. Brukerinntektene viser fin vekst og vi opplever også vekst i andre kvartal på digitale annonseinntekter. Det har vi jobbet lenge for å få tilbake, sier konsernsjef Per Axel Koch i Polaris Media.

Må kutte 28 årsverk

I fjor vedtok mediekonsernet å kutte 195 årsverk fra 2017 til 2020. Dette året forsvant brorparten, hele 118 årsverk, og til neste år er det avtaler om frivillige sluttpakker med 49 til.

CFO Per Olav Monseth i Polaris Media går gjennom resulatet for andre kvartal 2017 fra Felix Konferansesenter i Oslo sentrum 25. august..

Dermed gjenstår det 28 sluttpakker - som det fremdeles ikke er gjort avtaler om.

Under kvartalspresentasjonen meddelte finansdirektør Per Olav Monseth at det er satt av penger til sluttpakker for disse 28 årsverkene. I alt kommer altså konsernet til å bruke 100 millioner kroner disse årene på blant annet sluttpakker.

– Nå handler det om å gjennomføre disse planene, som vi har blitt enige om. Vi jobber fremdeles med å bli mer effektive, men det foreligger ingen nye planer om ytterligere nedbemanning utover dette. Vi jobber heller veldig aktivt med å øke inntektene og bli mer effektive, sier Koch.

Under presentasjonen sa han:

– Det har vært mange store diskusjoner om dette hos oss og vi opplever en stor grad av forståelse for å holde dette gående, slik at vi får den utviklingskraften vi har behov for. Uten kostnadsreduksjonen, hadde vi ikke hatt vekst.

Tillitsvalgt: – Det blir tøffe tak

Kjersti Fikse Ness er leder for konsernutvalget i Polaris Media og klubbleder i Adresseavisen.

Kjersti Fikse Ness er leder for Konsernutvalget i Polaris media og leder for Redaksjonsklubben i Adresseavisen..

Hun sier at kostnadsprogrammet i konsernet er i rute, men at det er tøft.

– Det står dessverre fortsatt igjen noe nedbemanning, og det kommer til å bli tøft. Selv om det er gjort avsetninger, betyr det ikke at antallet hoder er endelig spikra, her gjenstår det drøftinger med de berørte klubbene. Vi er opptatt av å se på antall kroner, ikke antall årsverk, forteller hun.

Så langt har samarbeidet mellom ledelse og de tillitsvalgte vært godt og prosessene har vært ryddige, understreker Ness.

Hun forutsetter at det vil fortsette slik.

– Det blir tøffe tak, men vi håper i det lengste på å få til dette med frivillighet. Det vil være det beste for alle parter.

Kostnadene går betydelig ned

Både ansatte, ledere og konsernledelse har merket det omfattende kostnadsprogrammet - og nettopp fordi de har kuttet såpass kraftig, så merkes det på bunnlinja nå:

Resultatet før skatt i andre kvartal endte på 58 millioner kroner, som er 11 prosent bedre enn på samme tid i fjor.

– Kostnadene går betydelig ned som en følge av de programmene vi har hatt, og antallet abonnenter øker fremdeles. Det er mye som stemmer, det er det ingen tvil om. Så vi synes det er gøy å vise den fremgangen som er der nå, sier Koch.

Nå er det altså ikke lenge igjen til brukerinntektene overgår annonseinntektene i konsernet. Og konsernet har begynt å tørre å ta seg betalt.

– Det er slutt på én måneds abonnement for én krone. Vi økte prisen til 49 på kampanjer og det økte salget. Sier vi at det er én krone, så tror markedet at det er lureri, så vi tør å ta oss godt betalt.

– Fremdeles krevende

Til tross for at mye peker i riktig retning, så er det mørke skyer på himmelen fremdeles - som for de aller fleste andre mediekonsern for tiden. En solid nedgang i annonseinntekter på papir sørger for at de totale inntektene fortsatt var ned 3 prosent i kvartalet. 

– Vi har fremdeles litt inntektsnedgang, men vi er tettere på null nå enn vi var før, så jeg synes det går i riktig retning.

Parallelt med at Polaris har kuttet, så har de også investert i et eget konsernledd i Trondheim, som jobber på tvers av mediehusene med annonser, innsikt og analyse. Det nye annonsesamarbeidet med Schibsted, som gir konsernet muligheten til å kjøre målrettet annonsering i større grad, har også skapt inntekter.

Ifølge kvartalspresentasjonen tjener Polaris Media to millioner kroner i måneden på dette samarbeidet nå, men det vil vokse betydelig fremover, varsler Koch.

– Hvordan ser du på situasjonen for mediehusene?

– Den er fremdeles krevende, det er det ingen tvil om, men det er morsomt at utviklingen er så positiv på abonnement - at brukerinntektene går opp. Det var det ingen som trodde var mulig for noen år siden. Jeg tror vi bare har sett begynnelsen på dette, for det er stor betalingsvilje for redaksjonelt innhold digitalt.

– Dere var senere igang med å satse på brukerbetaling enn for eksempel Amedia, merker du at dere havnet bak?

– Vi var litt etter, men ikke mye. Vi ser at det er viktig at vi gjør dette og ser at vi begynner å få samme vekst som de andre også. Jeg synes dette er veldig spennende og det jobbes godt over hele linja med dette nå, sier Koch.

Mediehusene blir byråer

– Hvor står utfordringen nå?

– Det er klart at den store utfordringen for oss nå er på inntektssiden. Facebook og Google har skapt en så sterk konkurranse i Norge, og det er en endring i medievanene våre. Så hvis vi ikke evner å få opp nye produkter eller nye måter å tenke på, så vil inntektene gå ned så mye at du blir løpende etter med kostnader. Det kan vi ikke gjøre i uendelig tid, sier han og fortsetter:

– Derfor har vi tilpasset oss ved å inngå det nevnte annonsesamarbeidet med Schibsted, som har vært avgjørende at vi nå kan begynne å vise vekst digitalt igjen. Hadde vi ikke hatt målgruppeannonsering, så er det dumt for oss, for det vil kundene ha og da går de til Google.

– Hvilke andre tiltak gjør dere for å øke inntektene?

– Mange av mediehusene våre etablerer nå totalkonsepter for kundene, der markedsavdelingene tenker mer som et byrå, som gjør totalløsninger rundt behovet - og måler effekt.

- Nå går vi fra å være en kun en kanal, til å jobbe mye mer operativt med kundene. Da kan vi også - for eksempel - lage både Facebook og Google-kampanjer for kundene våre på toppen, sier Koch. 

Koch trekker også fram satsingen på innholdsmarkedsføring, som nå har begynt å sette seg som en normalaktivitet i mediehusene. Med flere produkter i porteføljen, så skal de nå jakte nye markeder:

– Jeg tror det er mulig for oss å gå etter både Facebook-pengene og TV-penger. De har ikke noe stor nedgang ennå, men med de dalende seertallene, kan det bli krevende for TV-selskapene - på samme måte som vi opplevde på print, avslutter konsernsjefen.

Powered by Labrador CMS