IKKE POLSK: Nå blir det forbudt å kalle Auschwitz og andre nazi-leirer for polsk, hvis den nye loven blir endelig vedtatt.
IKKE POLSK: Nå blir det forbudt å kalle Auschwitz og andre nazi-leirer for polsk, hvis den nye loven blir endelig vedtatt.

Polen vil ha slutt på unøyaktig omtale i mediene: Ny lov åpner for fengsel for alle som kaller Auschwitz for «polsk dødsleir»

Drastiske skritt for å ta avstand fra upresise beskrivelser av Nazi-Tysklands dødsleirer i Polen under krigen.

  • Endret

Warszawa (NTB-AP): Regjeringen i Polen har godkjent en ny lov som blant annet åpner for fengselsstraff for folk som omtaler Auschwitz og andre nazistleire i landet som «polske dødsleire».

Regjeringen godkjente loven tirsdag, og det er ventet at den vil gå gjennom i nasjonalforsamlingen uten problemer.

Målet med loven er å stanse det som er et velkjent problem for landet, nemlig at utenlandske medier og til og med USAs president Barack Obama har omtalt nazistenes leire som polske.

Dette er et inntrykk landet overhodet ikke vil skal feste seg, og nå risikerer man altså straff for å ordlegge seg feil.

Polen frykter at yngre generasjoner, etter hvert som krigen kommer på stadig lengre avstand, vil tro at polakker deltok i driften av Auschwitz, Treblinka og de andre såkalte dødsleirene.

Det tyske angrepet på Polen utløste den andre verdenskrig og landet var underlagt en brutal okkupasjon. Rundt 5,5 millioner polske borgere, inkludert nærmere 3 millioner jøder, ble drept i løpet av krigen.

I fjor høst ble en norsk avis klaget inn for Pressens Faglige Utvalg for å ha omtalt Auschwitz som en «polsk konsentrasjonsleir» i forbindelse med en filmanmeldelse.

Avisen var raskt ute og beklaget språkbruken, og klageren, som er redaktør og journalist for et polskspråklig nyhetsnettsted med base i Norge, fikk ikke medhold i at avisen hadde brutt god presseskikk.

LES OGSÅ: 

Til toppen