Politiforums utgave som kommer ut 3. mai 2018. Fra venstre: journalist og nettredaktør Torkjell Trædal, redaktør Ole Martin Mortvedt og journalist og utgavesjef Erik Inderhaug i Politiforum.

Politiforum pakket inn hele bladet i personal­mappe av papp. Er dette årets mest spesielle magasin?

- Når vi har saker som er av ekstraordinær viktighet, åpner vi for de kreative løsningene, sier redaktør Ole Martin Mortvedt.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

I dag kom Norges største uavhengige politimagasin, Politiforum, ut med en spesiell sak - designet på en litt annerledes måte. 

De har pakket inn magasinet i en typisk arkivmappe i grå papp, med faneflipp, «sensitivt» stempel og - med en «ring etter kaffekoppen».

- Det ser virkelig ut som en gammeldags personalmappe, sier redaktør Ole Martin Mortvedt i Politiforum.

Ønsket ikke sin identitet kjent

Bakgrunnen for det spenstige designet er deres journalistiske sak om at politiet, med Politidirektoratets velsignelse, leverer ut innholdet i politiansattes personalmappe til «vilkårlige mennesker utenfor politiet».

Politiforums utgave som kom ut 3. mai 2018.

Politiforum har bedt om innsyn i hva politiet har utlevert og ser at de utleverer navn, adresse, fødselsdato, ektefellers navn, arbeidsavtaler, lønnsutvikling, permisjonssøknader. Det hele er opp mot 40-60 sider, sier Mortvedt.

- Det var en utfordring at de involverte som vi intervjuet, ikke ønsket sin identitet kjent. Vi skulle i hvert fall ikke bidra til ytterligere belastende oppmerksomhet til det vi vel kan kalle et overgrep mot deres privatliv.

- Det ga oss noen tekstutfordringer, og ikke minst illustrasjonsutfordringer. Men som jeg som redaktør synes ble løst godt, sier han.

Jobbet en hel helg for å få det til

Det er designer Øyvind Kristiansen i Mediamania som dro ut for å finne riktig type papp som de kunne bruke - og det som etter hvert ble en helt spesiell layout på det ekstra pappomslaget.

Designeren involvere trykkeriet Panzerprint som måtte finne en helt egen produksjonsform for omslaget.

Politiforums utgave som kom ut 3. mai 2018.

- Vi måtte vite at ideen var mulig å gjennomføre – og det handlet om å forsikre oss om at pakkemaskinen hos Direct House kunne håndtere både punktliming, plastpakking og adressering av et ikke helt standard format. Journalist, designer, trykkeri og adresseringsfolka jobba ei hel helg for å få dette til, sier redaktøren.

- Politiforum har i lang tid overrasket med spennende design. Hvorfor er dette viktig for dere?

- Vi mener vi lager vesentlig journalistikk som er viktig for våre lesere. Som et fagforeningsblad, har vi stor respekt for de som betaler for moroa. Når vi har saker som er av ekstraordinær viktighet, åpner vi får de kreative løsningene, sier redaktøren og fortsetter:

- Ville ideer skal ikke avvises, men dyrkes videre. Det er viktig for oss å få fortalt våre lesere med omslaget at «denne utgaven er du faktisk bare nødt til å lese skal det gå det vel i politiet». Vi mener at saken er viktig, ikke bare for våre politilesere, men alle offentlige ansatte. Derfor var det ekstra viktig å bli synlig denne gangen

- Kompliserte fagsaker

Da redaksjonene fikk tipset, begynte de så smått å researche saken rundt årsskiftet, men de har jobbet konkret med denne saken i rundt to måneder.

Politiforums utgave som kom ut 3. mai 2018.

- Vi tre skrivende i redaksjonen har alle bidratt i researchfasen. Men det er utgavesjef Erik Inderhaug som har gjennomført intervjuer og skriveprosess.

- Inderhaug har en sjeldent god evne til å drive historiefortelling i kombinasjon med nærmest ekstremt god evne til å holde oversikt over alle detaljer, og få en logikk og flyt som er lett å forstå i kompliserte fagsaker, skryter redaktøren av sin ansatt.

Powered by Labrador CMS