Statsminister Erna Solberg og Jonas Gahr Støre i frokostmøte med Telenor. Sigve Brekke t.v.

- Politikerne må slutte å krangle om virkemidlene og komme i gang med å omstille Norge til den digitale fremtiden

Telenor-sjef Sigve Brekke ber politikerne sette opp digitaliseringsfarten.

Denne artikkelen er over to år gammel.

(NTB-Birgitte Iversen):

Telenor-sjefen møtte statsminister Erna Solberg (H) og Ap-leder Jonas Gahr Støre til debatt om teknologiutvikling og digital omstilling i Oslo tirsdag.

Han hadde klar beskjed til de to:

- Norge har historisk vært god på omstillinger, og vi har omstilt oss mange ganger. Nå står vi overfor en veldig stor omstillingsprosess. Forskjellen er at denne skjer mye, mye raskere enn tidligere omstillinger. Da kan vi heller ikke bruke for lang tid på politiske diskusjoner, for tiden vil løpe fra oss, sier Brekke til NTB.

 

Skattekrangel

Det politiske munnhoggeriet mellom Støre og Solberg gikk imidlertid for full maskin under debatten. Støre anklaget regjeringen for å ha en for defensiv holdning til digitalisering av offentlige tjenester og utprøving av nye finansieringstjenester, samt for å ha for dårlig kompetanse på teknologi.

Solberg gikk til angrep på Arbeiderpartiets skattepolitikk, som, ifølge Solberg, årlig vil tappe 3,5 milliarder kroner fra risikovillig privat kapital i Norge. Penger hun mener ellers kunne bli brukt til å reinvestere i norsk næringsliv og ny teknologiutvikling.

 

Oss og dem

Telenor stilte med både konsernsjef Sigve Brekke og administrerende direktør i Telenor Norge, Berit Svendsen, under debatten. Begge kom med flere hjertesukk om den offentlig forvaltningens rolle.

- I Norge opplever vi ofte at det offentlige har lyst til å gjøre alt selv. De spør ikke engang etter hva som er den beste måten å gjøre ting på og får i gang en konkurranse. De går ofte så langt at de sier at de ikke stoler på industrien, sa Svendsen.

- Det er fremdeles for mye oss og dem. Skal vi få til den omstillingen som er nødvendig, er vi nødt til å samarbeide. Verken næringslivet eller det offentlige vil klare dette alene, uttalte Brekke.

Han fortalte at mens Telenor tidligere gjennom hele sin 160 år lange historie har hatt som forretningsmodell å ha full kontroll over seg selv og sine produkter, så er selskapets forretningsmodell for fremtiden å samarbeide med andre og å dele plattformer, produkter og kunnskap.

- Akkurat sånn må det offentlig også tenke. De må invitere bedriftene inn. Skal vi få til en radikal fornying, så må det offentlige skyve noen av initiativene ut. Skal de fornye seg selv, vil det ta altfor lang tid, uttalte Brekke.

 

Obligatorisk koding

De to Telenor-toppene uttrykte også bekymring for mangel på IKT-kompetanse i Norge. Berit Svendsen ba om at koding kommer inn som et obligatorisk fag allerede på barneskolen, og uttalte at IKT-kompetansen må inn i alle yrker dersom Norge skal klare å henge med i utviklingen. Hun viste til en ny OECD-statistikk som viser at Norge ligger i bunnsjiktet når det gjelder IKT-kompetanse.

- Der kan vi ikke være. Vi må være høyt oppe på slike statistikker, fastslo hun.

Støre og Solberg ble også utfordret til å skaffe mer risikovillig kapital til den nye økonomien, både gjennom å vri den statlige finansieringen og til å tilrettelegge for ny privat kapital.

 

Powered by Labrador CMS