Brann- og redningspersonell fraktet lørdag en død person opp fra Glomma. Personen ble funnet under søket etter savnede Janne Jemtland ved Braskereidfoss i Våler.
Brann- og redningspersonell fraktet lørdag en død person opp fra Glomma. Personen ble funnet under søket etter savnede Janne Jemtland ved Braskereidfoss i Våler. (Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix)

Pressen klager til politiet - mener restriksjonene er alt for strenge rundt drapssaken i Brumunddal

Presseforbundet, NJ og Norsk Redaktørforening hevder at politiet gjør pressens jobb for vanskelig.

I et brev fra de tre organisasjonene uttrykkes det stor frustrasjon over restriksjoner både på bakkenivå og i lufta i forbindelse med drapssaken i Brummunddal. Det som først var en forsvinningssak ble senere til en drapsetterforskning, og Janne Jemtlands ektemann er nå siktet og varetektsfengslet i saken.

Men ifølge brevet fra pressen er det fortsatt - etter at man nå skal ha funnet kvinnen - fortsatt strenge restriksjoner hva angår både bevegelser på bakken og fotografering med drone.

Blant annet har politiet bedt om at ingen beveger seg innenfor søkeområdet. Det er samtidig lagt ned et fly- og droneforbud i en radius på 5000 meter i området.

- Reaksjonene i luften er i realiteten et totalforbud for all form for flygning og dronebruk i denne saken, heter det i brevet.

- Vi har forståelse for at politiet av taktiske og faktiske hensyn må nedlegge restriksjoner i en pågående etterforskning. Samtidig er det viktig at man ikke går lenger enn det som er strengt nødvendig av hensyn til etterforskningen. Det må ikke legges fysiske begrensninger ut i fra et behov for å jobbe i fred eller fordi man ikke ønsker presseomtale, heter det videre i brevet.

Organisasjonene minner om at mediene har en viktig oppgave i å formidle og ettergå hendelser, også mens den pågår. Og viser til at Justisdepartementet tidligere hat uttalt at «tjenestlige hensyn ikke skal strekkes lenger enn det som er nødvendig i den aktuelle situasjon».

- På vegne av mediene vil vi derfor oppfordre Innlandet Politidistrikt til å gjøre en ny vurdering av om det er nødvendig å nedlegge så strenge begrensninger som man her står overfor. Dette gjelder både de som er nedsatt på bakkenivå, og de som gjelder i luften, skriver organisasjonene avslutningsvis.

  • LES HELE brevet fra Norsk Redaktørforening, Norsk Journalistlag og Norsk Redaktørforening
Til toppen