Leder Thomas Spence i Norsk Journalistlag og leder Arne Jensen i Norsk Redaktørforening under NJ sitt landsmøte på Fornebu.
Leder Thomas Spence i Norsk Journalistlag og leder Arne Jensen i Norsk Redaktørforening under NJ sitt landsmøte på Fornebu. (Bilde: Erik Waatland)

Pressens egne organisasjoner jubler over initiativ som skal bekjempe falske nyheter

Norsk Journalistlag og Norsk Redaktørforening gleder seg over NRK, Dagbladet og VGs faktasjekkverktøy.

I dag ble det klart at Dagbladet, VG og NRK inngår et samarbeid om nettstedet Faktisk.no.

Hensikten med prosjektet er å bekjempe falske nyheter og sikre et faktabasert ordskifte. Dette skal også være tilgjengelig for andre medier.

NJ mener det er nødvendig

Leder Thomas Spence i Norsk Journalistlag forteller til Medier24 at det er er overraskende og svært gledelig at de lanserer prosjektet.

Han gleder seg også over at konkurrenter i mediebransjen evner å samarbeide om felles utfordringer.

– I tillegg er dette en høy aktuell problemstilling som diskuteres over hele verden nå og her viser konkurrenter i det daglige at man kan samle seg om noe som kan styrke journalistikken og svekke denne nye fienden.

– Hvorfor er det nødvendig?

– Det er i ferd med å undergrave flyten av troverdig informasjon og det kan svekke tilliten til seriøse medier fordi det blir vanskelig for mange å navigere når maktpersoner og nettsteder bruker bevisst falsk informasjon for å påvirke folks meninger og holdninger. Det å skille mellom uavhengig og sannhetssøkende journalistikk og alt annet er veldig viktig.

– Det er bare én måte å ta det på og det er å ta tak i det umiddelbart når det kommer. Det er det Faktisk skal gjøre, som er å avsløre hva som er galt og fortelle hva som er sant og det er et kjerneoppdrag for journalistikken, sier han til Medier24.

– Gledelig

Leder Arne Jensen i Norsk Redaktørforening sier han gleder seg over prosjektet.

– Det er et veldig spennende prosjekt, som forhåpentligvis kan bidra til å styrke og tydeliggjøre den seriøse journalistikken og de redaktørstyrte mediene, sier han og fortsetter:

– Personlig synes jeg det er særlig gledelig at flere aktører, som ellers er konkurrenter, nå går sammen om et prosjekt som vil kunne komme hele bransjen til gode

Til toppen